Хиляди туристи в огнен капан на Самотраки

  • 13 август 2019, 11:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b8

Хиляди туристи са в огнен капан заради вилнеещия на остров Самотраки пожар. Причината хората да не могат да напуснат парчето земя насред водата е проблем с фериботния транспорт. Сред тях има блокирани и стотицинаши сънародници, предаде NOVA.

Трети ден туристите не могат да си тръгнат от острова заради повреда на ферибота, който превозва пътници и автомобили от острова до пристанищния град Александруполис. Проблем създава и лошото време, комбинирано със силен вятър.

Хората, чиито резервации са приключили, трябвало да напуснат хотелите. Така се оказало, че мнозина трябва да спят на улицата, а други в автомобилите си. Гръцките власти търсят вариант за решаване на проблема.

„Нощта я прекарахме в колата. В 9 часа вчера чакахме ферибота, имаше 500 коли. Такъв нямаше, чакахме в 7 вечерта, после в 11 вечерта, никакъв ферибот не дойде”, разказа един от бедстващите на острова българи Николай Николов. По думите му имало майки с деца и бременни жени. Част от хората са спали по пейките.

Според него причината за създалата се ситуация не е бил силния вятър. „Него го имаше от вчера. Фериботът го нямаше и в предишните дни. Два дни нямаше вятър, ферибот обаче също нямаше. Аз съм резервирал билета си два месеца по-рано. Има много хора, които не разполагат с финансов ресурс, за да си позволят хотел”, обясни още българският турист.

Николов обясни, че се очаква в 12.30 часа да се качат на ферибота, но вятърът е силен и е възможно това да не се случи.