Хиляди вярващи се събират в Бачковския манастир за Успение Богородично

  • 15 август 2015, 07:24
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec8f40 4dbf 31b0

Още призори в Бачковския манастир започнаха да се стичат хора, споделиха монасите от светата обител, която днес има храмов празник. Миряни от цяла България и от съседните страни се събират в святото място, за да отбележат Успение Богородично близо до Чудотворната икона на Божията майка, която от векове се пази в Бачково.

За нея се вярва, че дарява с рожба бездетните семейство и лекува неизлечимо болните. Най-голяма е силата й на днешния празник и на втори ден от Великден, когато манастирската реликва се изнася за литийно шествие до местността Клувията.

По думите на игумена на манастира отец Симон 50 000 вярващи се очакват да преминат днес през обителта, като за това монашеското братство се готви от месец. Монтирани са сенници и витрини с безплатна вода за всички вярващи. За традиционния курбан са сготвени 200 кг агнешко. Има осигурени и достатъчно паркоместа за хората, които ще дойдат с автомобилите си. Няма обаче места за преспиване, тъй като спалните са ангажирани още преди дни.

В момента в манастирската църква се провеждат богослужения, които започнаха още снощи. Игуменът чете и молитва срещу войната на пътя и в памет на жертвите на катастрофите през последните месеци.

От Областна дирекция на МВР Пловдив съобщиха, че ще следят днешния ден да премине спокойно, без произшествия.


Още новини от Пловдив и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.