Хилядолетен ритуал пази Брястово от градушки

  • 16 юни 2016, 12:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 9f48 fae6

Уникалният ритуал "Молитва за дъжд" от стотици години пази село Горно Брястово и региона на обищина Минерални бани, област Хасково от градушки, наводнения, земетръси и други природни бедствия. Молитвите за дъжд в местността „Градушката Църква” край Горно Брястово се извършват от древни времена до днес без никакво прекъсване в годините единствено в четвъртъка след Спасовден.


Дори при социализма никой не е успял да спре магическите молитви в този ден. Свидетели и присъствали на обредния ритуал твърдят, че след женските молби към светеца дъжд наистина има още същия ден.


И тази година 8 жени от селото се събраха край вековния дъб и каменния кръг до него за да извършат ритуала. Въпреки, че някога е бил езически сега ритуалът е силно повлиян от християнските традиции. Каменният кръг се поръсва със светена вода, прикъдява се с тамян, а една от жените държи в ръце икона. Специфичното и уникалното е, че в него участват само жени, пръви се на открито, а не в църква и не присъства свещеник. След края на молитвите жените си раздават обредни питки и сладкиши. Ритуалът е бил прекъсван досега само за една единствена година и тогава региона около Минерални бани е бил сполетян от силни градушки и безводие, твърдят местните. Амбициите на организаторките от Горно Брястово е ритуалът вече да се прави публично, в него да се включат и туристи и да бъде една от атракциите в курортната община Минерални бани.