Община Хисаря се намира в централната част на България, в състава е на област Пловдив. Включва 12 населени места.

Административният център на общината - гр. Хисаря, е известен с лековитите си минерални извори и модерно съвременно балнеолечение. Тук през 1882 година започва организираното балнеолечение в България. През 1957 година малкото курортно селце Хисар-Момина баня е обявено за национален курорт, а през 1964 за град с името Хисаря. От 1978 година е административен център на общината.

Във всички исторически времена начинът на живот на населението на Хисарската долина е бил предопределен от популярността на лечебните свойства на минералните води. Още преди V хил. пр. Хр. край топлите извори възникнало праисторическо селище.  Оттогава животът в него никога не е замирал. В началото на римския период, според преданията и легендите, името му било Аугуста. Към края на III век римският император Диоклециан дава името си на града. През IV век, за да бъде защитен, Диоклецианопол бил ограден с крепостна стена. По своята оригиналност и запазеност тази крепостна стена днес е рядък представител на римската архитектура от Европа. Крепостта е имала четири входа, от които до днес е запазен главният, наречен “Камилите”. Разкритите масивни жилищни сгради, амфитеатър, бани, търговски комплекси и улици са показател за високото икономическо състояние на града. В парк “Момина сълза” могат да се наблюдават  останките от архитектурата на древния град,  там се намира и римска семейна гробница.

На територията на община Хисаря се намира село Старосел и най-големият тракийски култов комплекс  в България, датиран от V -VI в. пр. н. Под връх Кози грамади е открита тракийска владетелска резиденция, в близост до село Кръстевич - тракийско търговско средище от VI - IV в. пр. н. е.

Село Старо Железаре е център на традициите и обичаите на региона. Там се намира “Дом на традициите” с етнографска експозиция с демонстрации на старинни дейности от бита.

Районът около Хисаря е известен с винопроизводството и избите, в които се предлага дегустация на местни сортове вина.

Селата в община Хисаря пазят древни обичаи, като “Джумалите” - самобитни кукерски игри, които съществуват от езически времена.

Сред многото събития в културния календар са  Международен фестивал на изкуствата “Виа Траяна”, Национален младежки конкурс за популярна песен “Петнадесет лалета”, Празник на розата в с.Старосел, Балкански шампионат по фолклор “Евро фолк - Жива вода 2017 г.”, Празници на града и минералната вода.

Официален празник:

Отбелязва се в първата седмица на месец юни по време на Празниците на града и минералната вода

КОНТАКТИ:

Адрес: 4180 гр. Хисаря, ул. “Генерал Гурко” №14

Тел: 0337/ 6 21 80

Факс: 0337/ 6 20 30

Obhisar@hisar.bg

www.hisar.bg