Хотелиери: Показните акции в Слънчев бряг са нужни, но гонят туристите

  • 14 юли 2016, 14:13
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a19d198f244

Масираните полицейски и данъчни акции, които текат в Слънчев бряг, са необходими и навременни, но те не трябва да са демонстративни и показни за гостите на комплекса. Това смятат от Съюза на собствениците в комплекса, предаде репортер на Kmeta.bg.


“Ние не се противопоставяме на проверките като такива, дори считаме, че са малко позакъснели, но начинът , по който се извършват, следва да бъде по-дискретен и прецизиран”, коментира председателят на организацията Елена Иванова.


Според нея прекаленото афиширане на проверките в разгара на летния сезон прави лоша услуга на туристическия бизнес, защото създава предпоставки за отлив на туристи. Хотелиерите вече отчитат отказ от резервации на български граждани.


„Нека обхватът на тези проверки да бъде в целия комплекс, източната и западната му части, всички търговски дружества, опериращи на територията на Слънчев бряг, защото в момента остава усещането, че се проверяват основно хотелите и хотелските комплекси в източната част, които и до сега са обект на непрекъснати посещения от всички институции. Трябва отговорно да заявим обаче, че не те са източника на средства от сивата икономика. Проблемът се крие на друго място и сме убедени, че всички вече са наясно къде точно е той”, недоволстват представителите на бранша.


От Съюза на собствениците са решили да изпратят декларация по проблема до трима министри – на туризма Николина Ангелкова, на финансите Владислав Горанов и на МВР Румяна Бъчварова. В декларацията ще се посочва, че проверки трябва да има, но те да не се превръщат в своебразно представление за туристите, а да са дискретни и без излишна показност.


Хотелиерите ще искат и спешна среща с техни представители на трите министерства за разрешаване на проблемите в курорта.


Сред основните проблеми в Слънчев бряг са липсата на инфраструктурни проекти, нуждата от четирилентов път от Бургас до курорта, недостига на квалифицирани кадри, неефективната реклама на туристическия продукт.


Съюзът на собствениците работи по въпроса студентите по туризъм от Македония, Украйна, Беларус и Молдова да бъдат изпращани на стаж у нас през сезона. „Ако проблемът с кадрите не бъде решен незабавно, рискуваме да затворим хотелите следващото лято, защото няма кой да обслужва гостите ни”, заяви Иванова.