Храмът в Добърско - Христос възкръсва с космически кораб

  • 09 февруари 2020, 10:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium dobarsko

Китното разложко село Добърско днес вероятно ще привлече доста посетители. Целогодишно интерес към църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ проявяват туристи от страната и чужбина заради църковните стенописи с Христос, който се е качил на ракета. Днес обаче църквата почита Св. Теодор Стратилат.

На два от стенописите в храма се вижда как Христос отлита с ракета към космоса.

Уникалната църква е построена в далечната 1614 г. като трикорабна базилика. Тя била вдигната по заръка на заможни и будни добърчани. Наполовина е вкопана в земята, няма купол и камбанария. Но пък има куп други забележителности.

Само в този храм Христос възкръсва от мъртвите с космически кораб. Встрани по стенописиите светии сякаш похищават земляните, като ги бутат в летяща чиния. Някои тълкуват изображенията като симбиоза между предците ни и високотехнологична раса, дошла от космоса.

Село Добърско привлича любителите на тайни и загадки от цял свят със своята църква. Хиляди са чужденците, които отскачат от курорта Банско да селището, за да видят неща, които могат да видят само на кино. Местните хора се гордеят с църквата си и от години настояват да бъде под егидата на ЮНЕСКО. Засега обаче е само сред 100-те национални туристически обекта на България.

Тук за първи път е изографисан Кирил Философ като светец. Това е и църквата в България с най-много изрисувани жени светици. 

Според една от легендите в селището са се заселили част от ослепените при битката в Беласица през 1014 г. войници на цар Самуил. За това говорят стенописите в селската църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Войниците дошли в селото на път към Рилския манастир, но ги застигнала зимата и те намерили лек във водата на аязмото на храма. Смята се, че с тази вода е лекувал очите си и Климент Охридски.

Самият храм е с удивително добре запазени и до днес стенописи, въпреки че преди Освобождението е бил превърнат от турците в хамам.