Христо Карастоянов: Разделение на столица и всичко останало е много опасно

  • 30 януари 2017, 11:45
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium  d0 a5 d1 80 d0 b8 d1 81 d1 82 d0 be  d0 a1 d1 82 d0 be d1 8f d0 bd d0 be d0 b2

[caption id="attachment_104713" align="aligncenter" width="640"]Христо Стоянов Издател на новия роман на ямболския и всенароден писател Карастоянов отново е Божана Апостолова[/caption]

Представяне на романа „Послепис” и среща с автограф с Христо Карастоянов организира екипът на библиотека „Родина”  в Стара Загора. Срещата ще се състои на 9 февруари от 18.00 часа във фоайето на Радио Стара Загора.

Как в „Послепис” оживява споменът за знаковите години 1968-а и 1989-а, ще опише пред читателите литературният критик доц. Владимир Янев.

Издател на новия роман на ямболския и всенароден писател Карастоянов отново е Божана Апостолова. Роденият в Тополовград през 1950 г. прозаик, заслужил дузина национални награди с предходния си роман „Една и съща нощ”, през последните години изостави напълно разказите, за да се обърне към първата си любов в белетристиката.

Един изпуснат в новогодишната нощ влак събира четирима мъже, за да им припомни техните приятелства и предателства. Връща ги в годините на мъчителни влюбвания и небрежни разминавания, намерения и пропадания е основната линия в романа.

„Дори преди 10 ноември 1989 г. бях писал, че вече живеем в две Българии – столицата и всичко останало. Че ще започнем да си ходим на гости с визи, може би ще сложат преводачи, ще сложат вишки с картечници. Това разделение на столица и всичко останало е много опасно, особено за онези, които се занимава с литература”, добавя писателят.

Първата му публикация във вестник е карикатура, а първата му книга се нарича „Пропукан асфалт” и е издадена през 1981 г. Работил е като драматург, като директор на Кукления театър в Ямбол, сътрудничи на пресата. Автор е на 26 книги – белетристика, публицистика и поезия.