Художници от 4 държави рисуваха с акварел в Търговище

  • 14 септември 2018, 20:10
  • Default profile Автор Симона Алексиева
Medium 20180913 180933

Със заключителна изложба приключи 23-то издание на Международния пленер за акварел, чиито домакин бе Търговище. За поредна година художници от страната и чужбина прекараха 10 дни в отдаденост на изкуството и красотата. Освен забележителностите в нашия град, творците са усетили атмосферата и в Балчик, намирайки там морско вдъхновение.

В тазгодишното издание на международния форум взеха участие седем художници от четири държави. Директорът на ХГ „Никола Маринов” Цончо Денев представи всеки един от тях по време на изложбата - Владимир Петков от Русия, Шемседдин Зия Даали от Турция, Илиес Белкайд от Алжир, Андрей Каменов, Краси Тодоров, Пламен Проданов и Селма Тодорова от България.

Цончо Денев сподели колко ползотворна е била работата им, благодарение на което акварелното богатство в галерията още повече се е увеличило.

От своя страна художниците, участващи в пленера, изказаха своите специални благодарности към организаторите за отношението, уважението и вниманието, които им указали. Единодушно се обединиха около мнението колко важно е такива форуми да бъдат запазвани и развивани през годините.

По време на изложбата гостите имаха възможността да се докоснат до акварелно разнообразие, тъй като всеки един от творците интерпретира по свой уникален начин акварелната техника и я предава на платното.

„Тази година нивото на изложбата е изключително високо и всяка картина впечатлява”, каза кметът д-р Дарин Димитров и лично поздрави художниците.

„Чрез акварела и картините, които направихме на този пленер може да видите колко интересна е връзката вода - човек, акварел – човек. Имате уникална галерия, която заслужава да притежава такива картини”, сподели с присъстващите един от творците – Краси Тодоров.

А директорът на ХГ обърна внимание и на това, че пленерът е включен в националния календар на Европейската година на културното наследство 2018, чиято е цел е да стимулира повече хора да откриват и изучават културното наследство и неговото значение за обществото.

Сред гостите изложбата бяха областният управител Митко Стайков, зам.-кметовете Емине Якубова, Рая Матева, инж.Митко Панайотов, секретарят на общината Христалина Халачева, директори на институции, художници и др.