Художници подариха 24 шедьовъра на Минерални бани

  • 31 август 2016, 16:53
  • Default profile Автор Божидар Събев
Medium izlozba plener1

izlozba_plener1

24 картини подариха творците от Първия международен пленер по живопис „Топлата вода” в Националния курорт Минерални бани. Всички автори получиха от кмета Мюмюн Искендер плакет.

Арт форумът беше едно от основните събития в богатата програма на Празника на Минералната вода, здравето и красотата.
Творците от България, Турция и Гърция благодариха на кмета Мюмюн Искендер и на община Минeрални бани за прекрасните творчески условия. Организатор на творческото събитие беше бившият шеф на галериите в Хасково Владимир Запрянов.

vz2

Като една по-нататъшна цел местната управа обмисля възможности да създаде изложбена зала в курортното селище.
В пленера участва вдовицата на Атанас Шаренков – Венера Константинова, която е председател на секция “Монументално изкуство” в СБХ. Професорът по рисунка и декорация Мехтап Джомерт живее в Одрин. Нейни стенописи украсяват част от стена в прочутата джамия "Селимие" в Одрин.

От Гърция в Минерални бани дойде Ради Радев. Той е родом от Димитровград, но вече 16 години живее в Кавала, където има ателие и обучава ученици и студенти. На пленера твориха още Станимир Видев от Пловдив, доц. Пеньо Пенев, който е зам.-ректор на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Надежда Стойнева от Димитровград.

Областният център Хасково в Минерални бани представиха Неделчо Кучков, скулпторът Иван Парасков, известният карикатурист Борислав Данев – Борку и графикът Андрей Каменов. Плеядата от таланти оформиха Динко Ненов от София и Добрин Вътев от Бургас.

Художниците включиха и като оценители в конкурса за детска рисунка на асфалт. По време на пленера за творците община Минерални бани организира екскурзии до Перперикон, Музеят на тракийското изкуство в Александрово, както и поход по екопътека „Айкаас”.

vz1

До дни се очаква скулпторът Иван Парасков да довърши своето произведение – мраморна статуетка на Икар. Тя ще бъде монтирана на централно място в Националния курорт Минерални бани. Иван Парасков е автор на емблематичната женска статуя в парка до терариума в Минерални бани. Творбата му украсява Националния курорт вече 30 години.

Кулминацията на пленера беше изложбата на открито до сцената на Летния театър. Стотици жители и гости се насладиха на представените творби на изящното изкуство.