Художник и жена-учен са новите почетни граждани на Берковица

  • 09 септември 2020, 21:42
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium mil4o spasov 004

Художникът Милчо Спасов и ученият-изследовател на църковното изкуство проф. Иванка Гергова бяха обявени за почетни граждани на Берковица, съобщи кметът на града Димитранка Каменова. Те получиха отличията си в деня на града – Рождество на пресвета Богородица.

Милчо Спасов е известен в страната и чужбина художник, роден в берковското село Черешовица. Живее и работи дълги години в града под Ком. Има изложби у нас и в чужбина. През последните години привлича вниманието на любителите на живописното изкуство с картините си, създанени по творби и думи на писателя-земляк Йордан Радичков. Проф. Иванка Гергова е родена в Берковица и отрано се отдава на проучването на храмовете в града и Северозапада, изучава българското и балканското църковно изкуство. Работи в Института за изследване на изкуствата, член-кореспондент е на БАН – направление изкуствознание.

Двамата нови почетни граждани са добре познати на жителите на града, които приемат признанието им с удовлетворение. Някои смятат, че то дори е закъсняло, допълни кметът.

Снимка: авторът