И Димово заработи със запорирани сметки

  • 18 февруари 2018, 14:25
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium dimovo ob6tinata

И община Димово заработи със запорирани сметки, съобщиха от администрацията. Мярката е наложена от фирмата „Екотитан”, с която общината има сключен договор за сметопочистване и извозване на боклука за срок  от 10 години. Задълженията и досега към фирмата са 2 млн. лв.

Когато изчете договорът ни с фирмата, няма да го подновяваме, обясниха от общината. Тя сама ще започне за чисти града  селата на общината. Надява с по проекти от трансграничното сътрудничество да се снабди със съдове за смет и сметосъбираща техника.

800 000 лв. от дълга са натрупани в мандата на предишния кмет Тодор Илиев, а останалите –при сегашния Лозан Лозанов. Заради запорите, касовите плащания са спрени. Поне 5-6 години ще изплащаме дълга към „Екотитан”, изчисляват общинари. В момента заплатите си редовно получават само тези служители, за които средствата се осигуряват от субсидиите от републиканския бюджет. Поне 20 души, чиито възнаграждения се формират от местните приходи, имат проблеми с редвното им изплащане.

Една по една общините преминават към самостоятелно събиране и извозване на боклука. Това вече направиха общините във Видин и  Лом. Прдстои и други да се откажат от услугите на външни фирми.