И индийци ще работят в курортите ни

  • 15 октомври 2016, 13:45
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 1z

Туризмът ни ще внася сезонни работници с тримесечни визи. А освен украйнци, по морето ще има обслужващ персонал и от Индия.


През следващото лято работодателите в туризма ще могат да наемат сезонни работници от трети страни с тримесечни визи. Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност и правилникът за прилагането му дават възможност за наемане на чужденци и за срок до 9 месеца. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на деветия Черноморски туристически форум, който продължава и днес край Варна.

[caption id="attachment_86036" align="aligncenter" width="3806"]20161014_102635_1 Снимка: Министерство на туризма[/caption]

По думите й това няма да реши кардинално проблема с недостига на квалифицирани кадри в бранша, но ще даде глътка въздух на хотелиерите и ресторантьорите поне за следващия сезон. „Имаме запитвания за внос на кадри главно от Украйна, Молдова и Беларус, но и от Индия“, посочи Николина Ангелкова.


В дългосрочен план за оптимизиране на пазара на труда в туризма според министър Ангелкова ще помогне пилотен проект, изпълняван съвместно с професионалните гимназии по туризъм и общините. Той ще стартира вероятно през ноември този година и има за цел  максимално доближаване на обучението до потребностите на бизнеса.


Обмисля се и нова организация на стажовете на учениците и студентите, така че да са в помощ на туристическия бранш, който изпитва глад за кадри.