И кметът на Челопеч с обвинение

  • 17 януари 2017, 15:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1 15

[caption id="attachment_102685" align="aligncenter" width="780"]Алекси Кесяков е с мярка за неотклонение „Подписка“ Алекси Кесяков е с мярка за неотклонение „Подписка“[/caption]

Кметът на Челопеч Алекси Кесяков е привлечен като обвиняем и е отстранен от длъжност, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен, че е превел на консорциум 50 000 лева, които общината не е дължала.

Разследването е образувано през юни 2016 г. А обвинението е за действие от 28 април 2015 г.

Разследването на е установило, че кметът е разпоредил по телефона на главния счетоводител на общината да изготви и подпише платежно нареждане, с което общината е превела на консорциум сумата от 50 000 лева. В платежното нареждане, по указание на Кесяков е било вписано като основание за превода несъществуващо правно основание – „ искане 3 по договор“, като кметът е знаел, че такова плащане не се дължи. Към същият момент консорциумът е участвал в процедура, обявена от община Челопеч, за текущ ремонт на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и в сградата на ОДЗ „Х. Кр. Андерсен“ в с. Челопеч. Едно от изискванията за допускане до процедурата е било наличност на парични средства в банкова сметка и представяне на банкова референция за това.

Алекси Кесяков е с мярка за неотклонение „Подписка“.