И ученик от Стара Загора с коронавирус

  • 17 септември 2020, 08:10
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%815

Още един случай на коронавирус в училище - този път ученик от езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора е с COVID-19, съобщи заместник-кметът на общината Иванка Сотирова пред Нова тв. 42-ма съученици на 11-класника са под карантина, допълва БНР.

Ученикът е в добро здравословно състояние, няма и не е имал никакви симптоми. Семейството му е пожелало да се тества, благодарение, на което е станало ясно, че е носител на вируса, обясни директорът на старозагорската гимназия Теодора Николова. За 14 дни под карантина от днес е целият клас плюс 16 деца, контактни в смесените профилирани часове.

С коронавирус са едно дете и трима души от персонала в детска градина №17 „Знаме на мира“ в Стара Загора, а две от групите в градината са поставени под карантина за 14 дни.

Днес и утре ще бъдат тествани всички контактни деца на осемте заразени с коронавирус учители от столичното 55-о училище "Петко Каравелов". Училището ще продължи да работи, съобщи за БНР говорителят на Регионалната здравна инспекция - София Руслана Петрова.

"При положителна проба на някои от децата вече ще започнем самото епидемиологично проучване, в което ще се направят тестове и на родителите, и на всички, които са контактни от първи ред. Но към момента няма да се затваря училището и в следващите дни ще се тестват само децата, които са били контактни на две от положителните учителки, другите не са били контактни. В следващите два дни ще се изследват, с идеята да има разстояние между самите взимания на пробите и да не се получават струпвания", коментира тя.

Започва пълна дезинфекция и на математическата гимназия в Русе, съобщи Нова. Вчера стана ясно, че 16-годишен ученик е дал положителна проба за COVID-19. Целият клас ще премине 14-дневна превантивна карантина, като децата ще продължат да учат онлайн.