Идея: Производителите от Русе продават стоката си само в региона

  • 02 април 2020, 19:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5 22

Засилват се проверките, свързани с производството и търговията на храни. Вече има и санкциониран кулинарен магазин в Русе. Мярката се е наложила поради съхранение на съответните продукти при неподходящи условия, обяви шефът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

Обмисля и разработването на модел за прилагане на т.нар. къса верига на доставки. Идеята е това, което се произведе на територията на областта, да бъде продавано в същия регион. Така би трябвало да се намали опасността от пренасяне на коронавируса, както и на други заболявания. Обсъжда се и идея за по-строги санкции спрямо търговците, които използват кашони за многократна употреба при пакетирането на различни хранителни продукти.

Специално внимание при проверките се отделя на това дали служителите използват подходящо работно облекло, колко пъти се провежда дезинфекция, дали са създадени условия, които да възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодовете и зеленчуците, както и налична ли е информация на видно място за потребителите, че преди каквото и да е използване плодовете и зеленчуците трябва да бъдат добре измити. При възможност от съответния магазин е добре да бъдат осигурени найлонови ръкавици, пликове или торбички. Не на последно място ще се следи за хигиената и дезинфекцията на помещенията, технологичното оборудване, както и здравния статус на персонала.

Във връзка с предстоящите празници под засилен контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите по Великден и Гергьовден храни, като агнешко месо, яйца, козунаци и пресни зеленчуци, а също и боята за яйца. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата, които са с произход от Европейския съюз и трети страни, а също така ще се съблюдава за наличието на маркировка и цвета на агнешкото месо. Не по-малко внимание ще се обръща и на правилната етикетировка и маркировка.

От Областната дирекция по безопасност на храните призоваха бизнеса и гражданите да се възползват в максимална степен от предоставяните от тях електронни услуги.