„Игривите опинки” ще веселят 2 млн. души

  • 15 април 2019, 06:58
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium rasovo igrivite opinki

Танцовият състав от село Расово, община Медковец, заминава на фестивал в испанския курорт Фуенхирола, съобщи ръководителят му Катерина Иванова. Съставът е създаден през 2017 година с името „Игривите опинки” и оттогава е участвал в няколко фестивали и селски събори. За първи път получава покана за участие във фестивал в чужбина.

Във Фуенхирола, област Андалусия, в началото на май от много години се събират фолклорни състави от много страни. От 30 април до 5 май градът се превръща в столица на Световния фолклор, игри и забави. През дните на фестивала пред сцените се събират над 2 млн. души – публика от цял свят. Повечето от тях са почиващи в известния испански курорт.

България ще бъде представена от два състава, както и от състави на български общности в Швейцария, Англия и Испания. Ще бъде открита и българска къща, която ще предлага на гостите ястия от традиционната ни кухня. Останалите състави са от 35 държави. „Игривите опинки” ще изпълнят хора от цяла България, както и автентични хора от Северозапада.

Пътуването на състава до Испания стана възможно благодарение на общината в Медковец, кметството и читалището „Димитър Вълнев” в Расово и спонсори-бизнесмени, допълни Катерина Иванова.