Икономиката в Разград е стабилна, водещи фирми не спряха да работят

  • 27 април 2020, 11:08
  • Default profile Автор Дарина Михалева
Medium %d0%a0%d0%b0%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4

До момента в област Разград няма уставен случай на заразен с коронавирус. Какви са мерките, които общината е предприела, за да се спре разпространението на К-19? Спазват ли разградчани тези мерки? Какви дарения са постъпили в болницата? Какво е финансовото състояние на общината? Предвижда ли се актуализация на бюджета? Отговорите на тези и още въпроси научихме от кмета на Разград Денчо Бояджиев.

- Г-н Бояджиев, каква е причината област Разград да е една от двете в страната, в която няма установен случай на заразен с коровирус?

- Това се дължи преди всичко на добрата организация и отношението на гражданите. Още откакто беше въведено извънредното положение в страната всички мерки, които бяха насрочени от министъра, се изпълняват много стриктно. От общинския щаб работим много сериозно по отношение на проходимостта към и извън Разград. Много са сериозни мерките по отношение на съгражданите ни, които се завърнаха от чужбина през последните 40 дни. Задължително минават през 14-дневната карантина, проверяват се от полицаите дали я спазват, като самите те проявяват разбиране. Това създаде този положителен резултат. Но няма гаранция, че ще го запазим. Бяха наложени санкции за най-елементарните неща, които бяха препоръчани и не се спазваха. Местата, където се събираха много хора и където е най-опасно да се направи пробив бяха овладяни, а и хората свикнаха, че трябва да спазват реда.

- Спазват ли разградчани, наложените от общината мерки? По какъв начин се изследват местните хора?

- Има няколко човека, които са глобени за нарушаване на карантината. В началото беше трудно - когато излезе забраната за движение и постоянното носене на маска. Но човек привиква с тези условия. Всеки ден се пръскат основните артерии в града, зелените площи и се стараем да създадем спокойствие на хората.

В национален мащаб бързите тестове не са 100% решение, защото най-правилната методика е чрез PCR изследване, за което е необходимо не само да имаш нужните консумативи, но и нужната специализирана апаратура. Там, където разполагат с това, нещата са много по-качествени.

- В някои общини у нас редица спортисти се включват в доброволчески инициативи и благотворителни акции за хората в нужда, засегнати от кризата. Има ли интерес от страна на местните спортни клубове да участват в такива дейности?

- В Разград нямахме такава апаратура, но когато започна епидемията Кирил Домусчиев, който самият се лекуваше от коровирус, помогна изключително много. Той беше минал през този кошмар. Собственикът на "Лудогорец" направи дарение от над 250 000 лв. под формата на медикаменти, принадлежности и др. Той пое ангажимента да се монтира такава PCR система, с която да се правят задълбочени изследвания. Вече имаме и специалист. Така че от тази седмица ще има последователност и насочена работа в профилактиката и проверката на голяма част от хората, които имат служебни ангажименти - лекарите, служителите, които дават дежурства на КПП-тата и всички други на първа линия. 

- Как пандемията с коровируса се отразява на местната икономика? Как местният бизнес се справя с кризата? 

- Нашата икономика е стабилна, защото се запазиха водещите предприятия и никое от тях не е преустановило дейността си, включително структурата на "Биовет". Кирил Домусчиев беше един от хората, които проявиха интерес и се постараха да помогнат. Най-същественото, което направихме за бизнеса беше политиката, която възприехме като общинска структура в подпомагането. Утре предстои сесия на общинския съвет, в която ще бъдат гласувани специфични мерки към средния и дребния бизнес. Имаме изградена система за подпомагаме на хората, които работят в тези структури. Местният бизнес беше най-активният, който се включи в дарителските кампании за снабдяването на необходимите предпазни средства. Служителите във всички магазини за хранителни стоки (най-уязвимите) бяха оборудвани с маски, каски, дезинфектанти и др. 

- Разполага ли болницата с необходимите условия, оборудване и персонал за лекуване на пациенти с К-19?

- Болницата има готовност. Имаме три големи обособени помещения, които ако се наложи ще бъдат използвани за лечение и на коронавируса. С апаратурата, която предстои да инсталираме Разград ще бъде един от малкото областни центрове, които изобщо ще има такава апаратура. До сега, ако трябваше да се правят изследвания, ги изпращахме във Варна. Няма да се налага хората да пътуват, да минават през КПП-та и допълнително да бъдат натоварвани. 

- Какво е финансовото състояние на общината? Предвиждате ли актуализация на бюджета?

- На този етап няма да правим актуализация на бюджета. Ние сме в следствие на държавната политика. Актуализация ще има евентуално, ако има отражение върху общините. Общинската админисрация работи на пълни обороти при условията на К-19. Общината представлява 11-етажна сграда, където се помещава областната управа и няма достъп за гражданите по етажите, като на 1-вия са направени всички наши подразделения, които работят с местното население - офисите за всякакви административни и технически услуги. Няма съкратени служители. Малко и около Великден се вдигна броят на регистрираните на Бюрото по труда, което беше в следствие на напрежението в едрия и средния бизнес. Тези хора в момента са на трудовата борса. С падането на извънредните мерки ще се постараем да възстановим нормалния начин на живот. Предвиждаме утре да гласуваме пакет от мерки за хората, които използват общинска собственост, като по този начин да бъдат опрощавани наемите и да облекчим хората не само като физически лица, но и самия бизнес. От малкия бизнес опряха до Бюрата по труда, защото техният персонал изчерпа отпуските, които имаха да ползват. Някои от тях ползваха и неплатен отпуск. Но няма как да работиш без средства. Затова по-доброто решение, което взеха голяма част от предприятията е да насочат персонала към Бюрото по труда и да се надяваме, че при първите признаци на нормализиране пак ще се върнат на работните си места. 

- Въпреки пандемията, Разград гледа напред към бъдещето, към живота след кризата. Над какво работите сега и какво предстои да реализирате?

- Работим по бюджета, приет в началото на февруари. Подготвяме материалите за обществените поръчки, които предстоят, имаме наша инвестиционна програма, която да изпълняваме. Може би ще имаме затруднение за известен период, защото през последния месец и половина паднаха приходите в общинската хазна, които касаят местната дейност, обслужват интересите на гражданите. Независимо от това има други средства - една част са преходни, други са заложени ще бъдат реализирани и възможно най-добро ниво да използваме паричния ресурс, който ще бъде събран през следващите дни и с който работим в момента.