Илия Луков и звезди от цяла България пеят онлайн за Деня на Мездра

  • 06 май 2020, 13:32
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d0%98%d0%bb%d0%b8%d1%8f %d0%9b%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2

Музикални звезди от цялата страна пеят безвъзмездно в онлайн концерт, с който днес Мездра ще отбележи своя празник. В спектакъла, който ще се излъчи довечера, мездрени ще могат да се насладят на изпълненията на Илия Луков, Светлин Миланов, Юри Крумов, Николай Славеев, Евелина Александрова, Светослав Стойчев, Студентска музикална формация „Жарава“ и Вокално-инструментална формация “Miki Group“, както и младите таланти от Мездра - Илона Иванова, Венцислав Кътов, Ангелина Стефанова, Вокална група „Wings”, Танцова формация “Keep It Real”, Детски танцов състав „Мездренче“ и Фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“. Водещи ще са Елеонора Бутакова и Митко Ценов.

"Поради въведеното извънредно положение в Република България и противоепидемичните мерки, предприети срещу разпространението на COVID-19 у нас, тази година няма да можем да се съберем на 6 май на градския площад, за да отпразнуваме заедно Деня на Мездра - Гергьовден.

Ето защо община Мездра подготви за вас онлайн концерт под наслов: „Мездра, доброто предстои!“, с който се надяваме да допринесем за вашето празнично настроение навръх Гергьовден", анонсираха проявата от общината.

Празничният концерт може да се гледа днес (6 май) от 18:00 часа по Телевизия „Враца“, както и от 20:00 часа същияна официалната фейсбук страница на общината във Фейсбук. 

Междувременно днес в града се проведоха серия тържествени прояви. По повод тройния празник на градския площад „България“ се състоя ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз. Съобразно въведените противоепидемични мерки, честването не беше огласено предварително сред гражданството, за да не се събират много хора на едно място. Тържеството уважиха кметът Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общински съветници, представители на общинската администрация.

Особен колорит на честването придадоха трима гвардейци, пременени по идея на художника Евгени Кучков в автентични четнически униформи. В ролята на младите левенти се превъплътиха д-р Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет и основател на родолюбивия проект "НЕзабравимата България", Лъчезар Димитров, оператор в БНТ, и Христо Кръстев, младши експерт в ОбА. По-сетне присъстващите се отправиха към паметника на загиналите във войните от община Мездра, където в знак на признателност бяха положени венец и цветя.

"Пожелавам на жителите на общината преди всичко здраве, каза по повод празника на града кметът Иван Аспарухов. Нека небесният покровител на Мездра Св. Георги, както и досега, да бди над нас, а ние да му се отблагодарим с доброта и съпричастност. Честит празник!"

По оригинален начин отбелязаха Деня на Мездра в Детска градина "Слънчице". По случай празника на града деца, учители и родители се обърнаха с отворено писмо до кмета на общината, общинските съветници и всички граждани.

В писмото се казва: "Мили хора, неволно станахме герои от една приказка с неразбираемо за нас заглавие "COVID-19". Тя даже не е цветна, а сива и скучна, защото ни затвори вкъщи за много дълго време.

6 май е обявен за Ден на Мездра през 1992 г. с решение на Общинския съвет, съобразно традицията до 9.IX.1944 г. На този ден е храмовият празник на енорийската църква "Св. Георги Победоносец" и съборът на селището.