Илиян Янчев: Искам нова канализация и ВиК мрежа за 12 села в общината

  • 04 ноември 2014, 10:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5458a3e9e329a

Невзрачната и забравена от Бога доскоро община Малко Търново вече се съживява. Улиците и градът започват да придобиват европейска визия. Възкръсването на едно от градчетата, известни до 1989 г. като Триъгълника на смъртта - Звездец - Малко Търново - Грудово, е резултат от управлението на кмета Илиян Янчев в последните 3 години. В момента общината има 12 текущи проекта по Оперативни програми, финансирани от еврофондовете. 6 от тях вече са реализирани. Един от най-добре оценените от местните жители е Микропроект 1306 "Хоспис за възрастни хора", който е на стойност 145 775 лв. За развитието на общината kmetа.bg разговаря с кмета на община Малко Търново Илиян Янчев.


-Господин Янчев, Малко Търново започва да придобива европейски вид в последната година, това е наследство или резултат от вашата работа като управляващ общината?
- Общо взето в предишния мандат се работеше само по проекта "Красива България". 2014 година се оказа наистина нулева, но резултатите от проектите, по които работи общината, вече се виждат. Надявам се да имаме правителство, да има стабилност, за да не се окаже, че и 2015 г. ще е нулева.


- Местните хора говорят много обнадеждено за бъдещето на Малко Търново и общината, от какво сте най-доволен тази година?
- От всичко постигнато, защото са вложени много труд и усилия. Но като се водя от интереса на гражданите смятам, че най-доброто нещо, което постигнахме, е ремонтът на болницата и изграждането на медицински център по проект от ОП "Регионално развитие". Сега хората влизат в нова сграда, има ново медицинско оборудване и нова линейка. И този проект е за около 1,1 млн. лв.


- Вие сте от малкото общини, които си решиха проблема със сметищата, как успяхте да го направите?
- Това беше най-големият ни проект за 7 млн. лв. Дори на конкурса изпреварихме Добрич. Много държахме да реализираме този проект, защото в противен случай трябваше да започнем да плащаме санкции по 100 000 евро от 2015 г. А не е нормално да сме насред природен парк Странджа и да си изхвърляме боклуците в него.


 

- Разбирам, че сте удовлетворен от постигнатите резултати?
- Да, но не изцяло, има още какво да се свърши. Работим и по 3 проекта за Трансгранично сътруничество като 2 вече сме раилизирали. Изградихме нови тротоари, асфалтираха се улици, направихме нов парк. Много добре работим и с ДФ "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони.


- Казвате, че не сте напълно удовлетворен, какво още искате да направите?
- Да, защото искам да асфалтираме всички улици. Най-важното, което искам да постигнем, е да изградим пречиствателна станция за Малко Търново. Имаме готов проект, който е внесен в Министерството на околната среда и водите. И другата ми мечта е да се изгради нова канализация и ВиК мрежа за 12 села в община Малко Търново.


- Какво е мнението ви за конкурса "Кмет на годината"?
- Положително е. Като гледам категориите мисля, че се дава публичност на това кой колега как е работил. Аз гласувах за кмета на Бургас Димитър Николов.


- Защо?
- Защото този човек, не само е подкрепял община Малко Търново, но и когато съм искал помощ винаги е откликвал.


- Да разбираме ли, че Димитър Николов ви е пример как трябва да се управлява успешно една община?
- Да, така е. Всички виждат в какъв прекрасен град се превърна Бругас в последните 7 години. Искам занапред да участваме в съвместни проекти с община Бургас. Това е по-големият брат, който помага на по-малкия. Малко Търново винаги е получавало помощ от Бургас и се надявам, че пак с тяхна помощ ще можем да насочим туристически поток към Малко Търново и прекрасния ни природен парк Странджа.