Имена на певици и БГ царе са хит за бебетата

  • 11 януари 2019, 13:05
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium maya vlahova  1

Българите все по-често кръщават рожбите си и на звезди или спортисти. Индиана, Манолина, Полислава, Илайда, Илейн, Кейтлин, Живодара са част от причудливите имена, с които някои от българските родители са решили да кръстят децата си. Кои са най-популярните имена за 2018 г.? На кои известни личности родителите кръщават децата си? Какви разлики се наблюдават в избора на имена спрямо региона и населеното място? Отговорите на тези и още въпроси научихме от д-р Мая Влахова от Института за български език към БАН. 

- Г-жо Влахова, кои са най-предпочитаните имена през 2018 г.?

- Данните, които мога да коментирам са публикувани от НСИ за първите 10 най-често срещани имена за 2018 година. Сред първите - и сред момичетата, и сред момчетата се наблюдават определени размествания спрямо предходните години. Но драстични промени няма. И през 2018 г. най-предпочитаното женско име е Виктория. Искам да обърна внимание на името Дария, което за първи път през 2018 г. влиза в 10-те най-предпочитани женски имена, заемайки 7-ма позиция. Името отдавна е навлязло в нашата именна система, но винаги е било доста рядко срещано. Но в последно време започва да се предпочита все повече. Останалите имена са познати, като някои от тях са изцяло традиционни - Мария, Йоанна. А други са се активизирали - Никол, Александра, Гарбиела, Симона.

Името Рая също е традиционно по произход наше име и виждаме, че през последните години също е сред най-предпочитаните. Неговото присъствие свързвам с тенденцията (най-вече в големите градове), че се харесват много кратки женски имена, в които има натрупване на множество гласни - Мия, Лия, Тея, Лея и т.н.

Относно нашите наблюдения на мъжките имена е, че мъжката система е малко по-консервативна спрямо женската. Сред 10-те най-предпочитани имена са традиционните, свързани с християнския календар - Георги, Никола, Димитър, Иван. Името Борис тази година е на 4-то място. Неговото присъствие се дължи на това, че в последните години има няколко имена, свързани с исторически личности и владетели - Асен, Борис, Калоян. Името Калоян също се изкачва сред 10-те най-популярни. Идеята и мотивът да дадеш царствено име на детето си е доста често срещано у нас. Обръщам внимание и на името Теодор, което е на 10-та позиция в класацията. Хората все по-често предпочитат осъвременени варианти на традиционни български имена. В случая Теодор измества Тодор. Това е характерно за много други имена като Йоанна, вместо Иванка, вариантите на Ангел - Анджело/Ангела- Анджелина. Също може да се каже и за името Никол, което е заместител на Николина. 

- Какви по-нетрадиционните имена българите избират за децата си?

- Хората избират най-невероятни имена, повлияни силно от масовата култура, шоубизнеса, световния спорт. Има много случаи, когато името на известна личност започва да се използва масово. Все по-често избират съкратени (или унисекс) имена като Алекс или Тони. Наблюдава се сравнително устойчива тенденция на двойни и тройни имена, които се запазват за около 1% от всички новородени. Там комбинациите са невероятни - например Иван-Александър или Александър-Ахмет. 

- В някои европейски страни, Германия например, има регулация относно избора на имена, които може да дадеш на детето си. Как стоят нещата у нас? 

- В България нямаме механизъм, по който даден човек да бъде спрян да кръсти детето си със "странно" име. Тук липсва такава регулация. Нормативната наредба е твърде либерална и допуска своеволия. Не пледирам за строги ограничения спрямо хората, които искат да дадат нови имена на децата си. По-скоро бих желала да има някакъв тип документи въз основа, на които хората да правят информиран избор - какви са традиционните български имена, защо хората са ги кръщавали по този начин. Тогава може би няма толкова лесно да прибягват до чужди имена, нововъведения или измислици. 

- Кои са най-популярните личности, които родителите избират, за да кръстят децата си на тях?  

- Спрямо женските имена - по-фолк изпълнителките у нас са доста актуални. Световният шоубизнес също оказва влияние. Пример за това е доста често срещаното напоследък име - Кристиано.

- Кои държави оказват най-силно влияние върху избора на българите за имена?

- Както вече споменах се влияем предимно от световния шоубизнес, който до голяма степен се свързва с Америка, американската поп-култура. Има и доста гръцки имена, но в този случай не можем да кажем дали децата не са от смесени бракове. 

- Какви разлики се наблюдават в избора на имена спрямо региона и населеното място? По какъв начин кръщават децата в София или Варна например, както и по градовете и селата?

- Преди известно време проведохме проучване, в което сравнявахме имената в малките населени места и големите градове. По-конкретно сравнявахме данните от София и Софийска област, Варна и Пловдив. И в по-малките градове хората следват основните тенденции. Определено София задава модата. Малко по-консервативен е изборът при малките населени места, което се изразява най-вече при женските имена. Доста често се срещат имена с наставка "ка" от типа на Николинка, Стефка, Иванка. 6% от дамите се казваха по този начин - с този най-традиционен български тип, които през миналия век и до средата на 80-те години 80% хората са кръщавали децата си по този начин.

- Каква ще е тенденцията в имената през тази и следващите години?

- Няма да има никакви драстични промени. Дори, ако сравним имената от 2018 г. с тези от 2008 г. виждаме, че има сравнително малки промени, които са настъпвали плавно. Някое име става популярно, друго изгубва своята известност, после отново се завръща на челна позиция и т.н. Ако в световен план изгрее някаква звезда на небосклона, тя може да даде отражение в избора. Но отново ще е само съвсем малък процентът на куриозно звучащи имена. В голяма степен те ще бъдат познати, осъвременени, с по-модерно и интернационално звучене. Съществуват две тенденции - от една страна да се спазва традицията, да се дават имената на бабите и дядовците, от друга страна да се осъвременяват имената, за да са разпознаваеми и в чужбина.