Инж. Юлиян Колев: Няма нито един отровен от купена гъба

  • 15 октомври 2014, 13:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 543e71c60fce7

Инж. Юлиян Колев е председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове, която се занимава с контрол на изкупуването и преработването на гъби у нас. Потърсихме го за компетентното му мнение на експерт, запознат с тънкото познавачество на различията между отровните и ядливите варианти. Повод за разговора са зачестилите случаи с тежки натравяния и смърт в Южна България. В последните 2 седмици само в Пловдивската болница починаха 5 човека, а снощи по спешност беше прието дете и жена от Кърджали.


Г-н Колев, на какво според вас се дължат зачестилите натравяния и смъртни случаи от отровни гъби в Южна България?


- Натравянето с отровни гъби се получава на 100% от гъби брани в гората от хора, които си мислят, че ги познават. Няма нито един отровен от закупени от търговската мрежа гъби. Мога да твърдя, че на пазара е невъзможно да попадне отровна гъба, защото продукцията минава през 5-степенен контрол преди да стигне до купувача. Искам да подчертая че 99% от продукцията е предназначена за износ и трябва да покрие изключително високи изисквания, а само 1 % остава на българския пазар.


- Как се гарантира тази сигурност?


- Имаме 500 пункта за изкупуване на гъби в страната. Всички хора, които работят в тях са минали през специален курс на обучение за разпознаването им, пунктовете пък са регистрирани в Агенцията за храните. Системата е такава, че в природата растат над 1000 вида гъби, но търговските са само 12-13. Те са такива, които или нямат отровни двойници или тези двойници са много лесно разпознаваеми. Пунктовете приемат само тези 12-13 вида гъби и служителите са обучени да разпознават именно тях.


- Има ли някаква политика за информираност на хората и контрол върху гъбарството?


Хората, с които работим, в голяма степен са професионални берачи. Но в случай, че в пункта попадне гъба, която не е търговска или пък е отровна веднага се изхвърля. Гъбите се сортират и пристигат в предприятията. Там минават повторна проверка от специализираните отдели, където отново се преглеждат една по една. След това минават през още три ръце, които да ги почистят. Няма начин да остане някоя отровна или нетърговска гъба и тя да отиде на пазара.


- С какво си обяснявате зачестилите случаи на отравяния в послендите седмици?


- Реколтата на гъби е циклична. Всяка вълна на реколтата е по 2-3 седмици. Имаше голямо изобилие заради влагата и топлината от 15 до 30 септември. Реколтата беше голяма и много хора се изкушиха да излязат и да берат сами гъби.


- Какво бихте посъветвали хората, за да се предпазят от отравяне?


- Бих ги посъветвал да не консумират гъби, които не са купени от търговската мрежа. Все пак ако се изкушат да берат сами – нека задължително да идат до най-близкия пункт за изкупуване на гъби и да се консултират със специалистите. Принципно нямаме такава консултантска практика, но ние работим само с професионалисти и съм сигурен, че никой няма да ги върне. Тази консултация ще е абсолютно безплатна, защото целта й е превенция. Искам само да предупредя, че най-много натравяния стават с горската печурка, която не е търговска гъба, не се изкупува и не се пуска в продажба, но е силна като реколта.