Инспектори от НАП – Плевен най-активни в проверките на 41 басейна, музеи и паркинги

  • 28 август 2015, 16:10
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 82cc3369 8796 af12

За времето от 21 юли до 14 август 2015 г. служителите на отдел „Оперативни проверки” при ТД на НАП - Велико Търново са извършили общо 69 броя проверки на обекти и задължени лица, при които регистрирането на получаваните суми от продажби доскоро се е извършвало единствено с входни билети, информират от НАП - Плевен. Издаването на касови бележки вече е задължително за всички търговци и институции, които предлагат услуги като посещение на музей или зоопарк, спортни събития, концерти, ползване на басейн, шезлонг или чадър на плажа. Съгласно промените в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, в сила от 21.07.2015 г., тези търговци и институции трябваше да закупят и регистрират в НАП касов апарат.


На територията на седемте области от Видин до Велико Търново, попадащи в обхвата на дирекцията, са проверени 41 басейна, 10 атракционни съоръжения, 6 музея, 2 концерта, 6 паркинга, 2 киносалона и 2 зоопарка. Над петдесет процента от тези проверки - 36 на брой, са извършени от екипа инспектори по приходите в отдел „Оперативни проверки“, базиран в офис Плевен.


При 11 от проверките в обхвата на ТД ВеликоТърново са установени нарушения на данъчното законодателство и са съставени 11 акта за установяване на административно нарушение (АУАН), свързани с разпоредбите на  Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Десет от съставените актове са за неиздаване на касови бележки от фискален касов апарат, а един - за установена разлика между касовата наличност и тази във фискалната памет на  устройството.


Проверките за това, дали касовите бонове са заменили билетите, ще продължат и занапред.


От офиса на НАП - Плевен напомнят, че за всяка покупка на стоки и услуги при заплащане в брой трябва да се издава касова бележка, на която в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекса BG. От приходната администрация апелират към гражданите, при неиздаване на фискален бон в търговски обект или касовата бележка не съдържа задължителните реквизити, да сигнализират в НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.