Инструктор по фитнес и йога подреди първата си изложба

  • 29 юли 2020, 20:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium fenya karaneicheva izlozhba mezdra 2020 09

Изложба живопис под надслов „Пъстра душа“ подреди в Мездра Феня Каранейчева. Тя е инструктор по фитнес и йога в Клуб по източни бойни изкуства „Лотос-М“. Организатор на културното събитие бе Градската художествена галерия. То бе уважено от ценители на изобразителното изкуство от различни поколения, близки и приятели на авторката. Сред тях бяха кметът на общината - Иван Аспарухов, и духовният спътник на Феня в живота - инструкторът по карате - Василий Ковяр.

Дебютната експозиция на Каранейчева, която е родена в Троян, но от години трайно е свързала житейската си съдба с града край крепостта „Калето“, включва 16 живописни творби - 4 пейзажа („Водни лилии”, „Шабла - изгрев”, „Край реката” и „Цветната къща на морския бряг”), 3 натюрморта (”Лалета”,  „Ягоди” и „Череши”), 4 изображения на животни и птици („Етюд конска глава”, „Белият кон”, „Синигерчета” и „Цветни птички”) и 5 свободни цветни композиции.

„Това, което прави силно впечатление още от пръв поглед, е слънчевата палитра на авторката - почти във всички нейни картини блика светлина, цветовете са ярки и брилянтни, формите, създадени със замах”, каза на откриването на изложбата Светла Дамяновска, главен експерт “Културно наследство и религиозни дейности” в Община Мездра. За Феня изкуството е порив, на който тя се отдава безрезервно. Предава на произведенията си онази красота и сила на природата, която долавя с очите, но и с душата си.

Кметът Иван Аспарухов също поздрави Каранейчева с дебютната й изява пред публика: „Няма значение кога е изгрял един талант - важното е, че той е тук, че е сред нас. Надявам се, че това, което е заложено като дарба във Феня, ще даде сериозен принос в художествената школа на община Мездра!“, каза той.  

„Посланието ми към всички хора е, да бъдат по-добри помежду си, по-грижовни към природата и животните”, сподели Феня Каранейчева. Ние сме свързани, трябва да го проумеем и да се подкрепяме, допълни тя.

Изложбата е подредена във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра и може да бъде разгледана всеки делничен ден.  

Снимки: Община Мездра