Интерес към строителството донесе нова паралелка на гимназия във Видин

  • 19 септември 2020, 11:55
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium pg vasil levski 1

Интерес към специалностите, насочени към практиката, донесе нова паралелка на професионалната гимназия „Васил Левски“ във Видин, съобщи директорът инж. Маруся Петрова. Досега сухо строителство и автомобилно монтьорство се учиха в една смесена паралелка – по 15 души от всяка специалност. Но в началото на учебната година стана ясно, че много млади хора искат да придобият една от двете специалности и МОН откликна на желанието им. Открита е още една паралелка – по една за всяка от двете желани специалности.

И двете специалности имат търсене в практиката и завършилите ги веднага започват работа в строителството у нас или в чужбина. Автомобилните монтьори пък постъпват веднага в сервизите за обслужване на нови автомобили или ремонт на стари. Училището разполага и с модерна техника за обучение, което прави нашите кадри търсени и полезни, обясни директорът.

В професионалната гимназия се изучават още специалностите електроника и автоматизация, електротехника и енергетика, приложна информатика, моторни превозни средства – кораби и летателни апарати. То е единственото училище във Видин, което дава технически специалности на младите хора, с които те след завършване веднага намират работа.