„Интернет на нещата” става част от живота на хората в Ботевград

  • 22 юли 2019, 12:44
  • Default profile Автор Дарина Михалева
Medium %d0%98%d0%b2%d0%b0%d0%bd %d0%93%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b2

Все по-често се говори, че тенденцията, свързана със струпването на огромна част от населението в София и в най-големите градове у нас, рано или късно ще спре. Според много хора ключът към това се крие в „Интернет на нещата” (IoT), който ще направи и малките градове „по-умни” и привлекателни за младите. Ботевград вече прави първи стъпки в тази посока с внедряването на иновативни решения. Разговаряме с кмета на града Иван Гавалюгов, който разказва как новите технологии променят и малките градове. 

- Г-н Гавалюгов, все повече градове имат амбицията да бъдат „умни” с внедряването на IoT решения. Това ли е посоката, която следва и Ботевград?

- Да, определено това е посоката, която следва Ботевград. Убеден съм, че това е крачка, която ще направи живота на хората тук доста по-приятен и лесен, а и ще спести доста средства на общината. Моята амбиция е скоро да не говорим за „Интернет на нещата”, като за нещо абстрактно, защото съвсем скоро то ще бъде неразделна част от ежедневието ни.

- Говорейки за IoT, не можем да подминем приложението за спортната зала – кой беше ваш партньор в реализацията?

- Най-напред бих искал да подчертая, че „Арена Ботевград” е първата зала в България със собствено мобилно приложение. Тук се доверихме на партньорите ни А1 и мисля, че с всеобщи усилия свършихме отлична работа. Приложението дава пълна информация за капацитета и характеристиките на залата и предлага уникална 360-градусова виртуална разходка в нея. Включена е и въздушна панорамна гледка от дрон, направена от Google. Знаете, че баскетболният ни отбор е сред символите на града, а залата е сред най-модерните у нас – затова нямаше как да направим компромис с приложението и избрахме да си сътрудничим с една от най-големите компании у нас.

- И вие и А1 сте свързани с баскетбола – освен че сте го практикували, оказвате голяма помощ на Балкан. А1 пък подкрепя младия тим на А1 Академик. Струват ли си усилията и какво ще кажете на компаниите, които се колебаят дали да подпомагат българския спорт?

- Несъмнено си струват. Знаете, че през тази година станахме шампиони на България, което не би се случило без постоянни и целенасочени усилия. Много компании не могат да осъзнаят смисъла от инвестициите в спорта, но се надявам с течение на времето това да се промени. Спортът в основата си е здраве, възпитание и уважение към усилията на другите. На професионално ниво той зарежда феновете с положителни емоции и е истински лек срещу стреса. С тази препратка апелирам към всички, които имат възможност да помагат на спорта у нас, да го правят по-често. Поздравления за А1, които подкрепят не само баскетбола, но и ските, леката атлетика, футбола и още редица спортове.

- Има ли други проекти, които сте осъществили или предстои да осъществите съвместно с А1?

- Да. Като пионер в дигитализацията А1 може да бъде много полезна на общините у нас и ние се възползваме от това. С общи усилия създадохме мобилно приложение, разработено специално за нашата община. Използваме го, за да представяме информация за улеснение на гражданите, а също и за събитията, които се организират на наша територия. Достъпно е за всички потребители в Google Play и App Store и предлага обратна връзка, известия и още доста полезни детайли, свързани с културата, историята и образованието на Ботевград.

Вече имаме готовност да стартираме и най-новия си съвместен проект с А1: „Зона за краткосрочно паркиране”. С тази стъпка целим да регулираме струпването на превозни средства в централната част на града и да направим паркирането по-лесно и безпрепятствено. Планираме зоната за паркиране да бъде факт от началото на август.

- Как се възприемат от хората в Ботевград тези нововъведения?

- До момента, за моя радост, срещам изцяло положителна обратна връзка. Хората оценяват нещата, които действително им помагат да водят по-качествен живот. Амбицията ми е това да продължи и занапред и Ботевград да стане още по-привлекателен и съвременен град, какъвто всички ние искаме да бъде. Тогава вече ще можем да разчитаме, че младите ще остават тук, а няма да търсят реализация в столицата или в чужбина.