Инвеститори вдигат курортни селища край Вършец

  • 30 януари 2019, 13:55
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium ivan lazarov 016

Кметът на курортния град Вършец Иван Лазаров пръв от настоящите кметове в област Монтана обяви кандидатурата си за нов мандат. Откъде идва увереността и решимостта му да излезе отново пред своите съграждани и да поиска доверието му? Ето как отговори на въпроса самият кмет, кандидат за трети мандат.

- Г-н Лазаров, пръв от кметовете на всички партии и коалиции в област Монтана обявихте кандидатурата си за нов мандат. Какво ви провокира за това?

- Не става дума за провокация. След европейските следват местни избори. Време е всеки, който желае да продължи започнатото, да обяви това. Аз успях да променя облика на Вършец, да изградим много обекти, които да привличат туристи. Постигам целта си от първия мандат – да превърна Вършец от курорт за болни хора в място за релакс и СПА за здрави, млади и модерни хора. Успявам, но ми е нужно още време. Един трети мандат ще ми го даде.

- Какво променихте досега?

- Поех управлението на града през 2011 година, издигнат от партия ГЕРБ. Аз и екипът ми формулирахме ясно целите си – да обновим Вършец и да изградим туристически атракции, които да привличат хора от Северозапада, страната и от чужбина. Засега идват от съседните страни, но след по-голяма реклама, ще започнат да идват и от по-далече. Защото Вършец има уникална минерална вода, която не само лекува, но и помага за релакс след напрегнати работни дни. През 2018 г. градът е посетен от 40 000 души, в хотелите са регистрирани 60 000 нощувки. За пръв път от туристически данък отчитаме 38 000 лв. Не всички са дошли при нас са за лечение или профилактика на някакво заболяване. Ние имаме болница за рехабилитация на здравното министерство, има балнеологичен хотел на НОИ, в които постъпват хора за възстановяване след прекарано заболяване. Но ние  имаме и модерни четиризвездни хотели – „Съни гардън”, „АТА”,  „Медикус”, много модерни къщи за гости. В тях отсядат млади, здрави и модерни хора. Те идват за релакс, за отдих сред красива природа, чист въздух и уникална вода.

- С какво привличате тези хора?

- Един курортен град като нашия трябва да привлича с чисти и подредени улици, с чистата вода за пиене, с атракциите, които създават забавления. В това отношение ние постигнахме много. Изградихме спортна зала, която може да се ползва за няколко вида спорт, но и за концерти. Идват спортисти за тренировки и състезания. През 2018 г. изградихме и въжен парк - най-големият в България. За да преминеш през всичките му елементи, са нужни два часа. Намира се в боровия парк – туристите отдъхват на чист въздух и се забавляват. В парка има две детски площадки, фитнес на открито, скей-борд площадка. Изградихме велоалея от булевард „Република” до квартал „Заножене”, дълга 2227 метра. Истинска наслада доставя на туристите преминаването през алеята на чинарите. Имаме екопътеки до курортното село Спанчевци и връх „Тодорини кукли”. Имаме нов амфитеатър, ледена пързалка за децата, която работи през цялата година и пет дни седмично – без вход. До Вършец израстнаха две курортни селища – „Минкови бани” и „Тодорини кукли”. Това са две много специални места за нас – в тях има съчетание на планински с морски курорт. Планината е на метри от тях, а до басейните с минерална вода има плажове.  Нашите природни дадености привличат инвеститори – строят къщи за гости, модернизират стари бази. Ние имаме бази, останали от бившите профсъюзи и държавата, но интересът към тях е малък. В момента частен инвеститор превръща изоставен от 1990 година хотел в спа-център.

- С какво продължавате?

- През 2019 година ще разполагаме с бюджет от 7,8 млн.лв.  Ще обновим 16 улици, сградата на музея, общински пътища.

- А в сферата на туризма?

- С огромно нетърпение чакам реализацията на нов проект, с който ще изградим палеонтологичен парк, какъвто в Европа няма. Върху определана площ ще изградим палата, в която ще подслоним скулптори на животни от древно време, живели някога край Вършец. Останки от тях са намерни и изучени от науката. Този проект закъсня, тъй като румънският ни партньор – музей от Канстанца, се провали при одобрението му. Намерихме друг партньор – музей от Крайова и вече имаме зелена светлина за реализиране на проекта. Предстои да стартираме процедурата за избор на изпълнител. Очакваме в края на годината да започне изпълнението му. Очаквам държавата да ни върне Царското казино. Това е една много хубава сграда, която сега е в активите на здравното министерство. Била е собственост на баните, затова го наричат още Банското. После е станало известно като Царското, тъй като е било любимо място за забавление на принц Кирил Сакскобургготски. В него е проведен първият конкурс за красота у нас, състояли са се премиери на софийски театри. Когато ни върнат собствеността над него, ще го обновим и превърнем в нов притегателен център. Вършец може да се превърне в дестинация за уикенда и свободното време. Има хубава природа, боров парк, атракции. Има хотели и минерална вода. Всичко това ми дава основание да поискам ново доверие, за да продължа започнатото.

- Надявате ли се да го получите?

- Да, иначе не бих дръзнал да го поискам за  нов мандат. Хората виждат какво се направи за моите два мандата. Разчитам само на свършената работа.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!