Искаме Велинград да стане курорт, достъпен за всеки българин

  • 15 януари 2018, 15:41
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium tsveta andonova 1

Безплатни инфотурове с екскурзовод очакват туристите във Велинград от следващия месец. Те ще видят църквата „Успение Богородично“, паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война, площада с Чашата и паметника на Христо Ботев, НЧ „Отец Паисий-1893“ и др. За обектът, който предизвиква най-голям интерес и с какво Спа столицата на Балканите привлича туристи, разговаряхме с Цвета Андонова от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград.

 

- Г-жо Андонова, кои обекти във Велинград предизвикват най-голям интерес сред туристите?

 

- Велинград и в момента организира инфотурове, но от 15 февруари започваме да ги провеждаме официално. Ако се събере група от гости на хотелите, идва човек от наша страна и ги събира. Разхождаме се из парковете и пред информационните табла им разказваме за историята на града, за минералните извори и баните, за архитектурните и културните обекти в кварталите. Инициативата е съвместно с музея на Велинград. Едно от нещата, които предизвиква най-голям интерес е изписаното яйце пред старата община. Това е една нетипична за България традиция (има я само на 4 места в страната). Хората се впечатляват и на голямото количество извори тук- 84, както и на това, че Николай Гяуров е велинградчанин. 

 

- Колко посетители се включват в инфотуровете?

 

- Понякога има по 20 човека. Никой, който е дошъл не е бил върнат- и двама да дойдат правим инфотур. 

 

- Участват ли чужденци?

 

- До момента, на самите обиколки, не сме имали. Но ако се появят такива разполагаме с обучени хора на английски, така че ще имат възможност да чуят беседа. Хората отвъд границите на страната ни се впечатляват от Клептуза- символът на Велинград. На всеки раздаваме карта на града с информация за обектите. Улеснява ни това, че имаме информационни табели със снимки.

 

- Освен Велинград, Сдружението ви обхваща целите Западни Родопи. Има ли в други места в региона такива инициативи?

 

- Колегите от Ягодина също правят безплатни турове- единствено се заплаща транспортът до Орлово око. В Сърница също работят доста добре- дори имат и влакче. А да не говорим колко добре е устроено всичко в Доспат и колко добре функционира техният информационен център. 

 

- Колко средно продължават почивките във Велинград?

 

- Велинград е уикенд курорт. Нашата идея е да обхванем възрастни хора, пенсионери, които нямат възможност да отидат в почивните домове по Здравната каса или по НОИ. Да предложим ниска цена, за да може градът да си възвърне отново онази слава на курорт, който е достъпен за всеки гражданин на България. Искаме да задържим хората поне 5 дни.

 

- Колко харчат българите за уикенд почивка?

 

- Зависи от статута на човека. Но минимум 100 лв. трябва да си приготвят посетителите за една нощувка със закуска. Има цени и за 60 лв, дори може да включим пълен пансион, когато са за по 5-7 дена. 

 

- Има ли криза за кадри в туристическия сектор във вашия регион?

 

- Това е много голям проблем не само във Велинград. Има голяма криза и търсим кадри. Но имаме училище, с което Сдружението работи много добре. В момента дори осъществаваме проект за дуално обучение на кадри.

 

- Как се развива туризмът във Велинград?

 

- Призът "Спа столица на Балканите" Велинград ще носи докато съществува. Градът е известен не само с минералните си води, има множество дадености като географски забележителности. Единствената пресечна точка на паралел и меридиан с рецепрочни стойности се намира над Клептуза. Ние сме отправна точка за алпийски туризъм- от Велинград до Белмекен се отива точно за 40 минути с кола. Искаме Велинград да направи един продукт, в който да се види, че имаме множество интересни обекти, с които се гордеем.