Историци от Оксфорд и Принстън на конференция в Американския университет

  • 28 май 2017, 13:02
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium aubg001

Световноизвестни историци от 26 държави ще се включат в конференцията “Преосмислянето на религиозната вяра в изграждането на съвремието” на Международното дружество за интелектуална история. Събитието ще продължи три дни – от 30 май до 1 юни, в Американския университет в Благоевград. Очаква се над 130 лектори и гости да се включат в проявата, сред тях са и преподаватели от реномирани университети като Оксфорд и Принстън.

Целта на форума е да изследва историческите, контекстуалните и методологични въпроси, на които интелектуалната история трябва да обърне внимание, докато проучва взаимодействията между религиозната вяра и философските, политически и научни представи и идеи. Ще се разискват различни теми - юдаизъм, ислям и съвремие, религията на обединена Италия, интелектуална промяна, теология, християнство и комунизъм през 20-ти век, либерализъм, религия на съвременна Индия.

Главни оратори на събитието ще са световни светила в науката - Майкъл Хънтър (Биркбек, Лондонски университет), Линдал Ропър (Университет Оксфорд) и Уейн Хъдсън (Университет Тасмания), а Джонатан И. Израел (Институт за съвременни изследвания, Принстън) е признат историк с множество върхови постижения и удостоен с титли от престижни научни институции.

Конференцията “Преосмисляне на религиозната вяра в изграждането на съвремието” се организира от Американския университет в България в партньорство с Международното дружество за интелектуална история - най-важната международна организация в сферата на интелектуалната история със седалище в Оксфорд.