Исус слиза на земята с ракета?

  • 16 април 2014, 06:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 534e28e39ff74

Странна библейска сцена е нарисувана на стената над входа на малката средновековна църква "Света Петка" във Видин. В нея Исус Христос е поставен в ракетоподобен апарат, а светиите около него са нарисувани в поклон като посрещачи. Уфолози тълкуват сцената като кацане на извънземен обект, с който на земята пристига Бог.


Това не е сериозно обяснение, оборва версията епископ Сионий, викарий на митрополит Дометиан. На сцената е изобразен Исус на Преображение, което е първообраз на Възкресението. Светлината около него е благодатната светлина на Възкресението, обяснява той.


Други тълкуватели смятат, че това е сцената от предаването на скрижалите от Бог на Моисей. В библията тя е описана така: "На третия ден утринта имаше гръмове и светкавици, гъст облак над планината и много силен тръбен глас. Планината Синай бе цялата в дим, защото Господ бе слязъл върху нея в огън..."


Стенописите в храма са направени през 1646 година, когато той е трябвало да приеме мощите на света Петка. След това са били замазани. Открити са през 70-те години на миналия век при реставрация на храма. Оставени са такива, каквото са се показали след сваляне на мазилката.


Оттогава до сега не спират различните тълкувания на сцената - от Исус е дошъл от извънземна цивилизация до отделянето на образа му от тези на останалите светии, включително и с поставянето му в космически символ.


Исус в ракета е нарисуван само в още два храма у нас. Същият образ може да се види в храмовете на манастирите Дачани и Лесновски в Сърбия.


Каквото и да е тълкуването на странната стенопис, тя направи малкия храм известен. Сега той е отворен всеки ден за посетители. Вярващи идват в него и заради мълвата, че има лечебна сила.