Италианци откриват "Опера в Летния театър" във Варна

  • 11 юни 2019, 20:01
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 10 %d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%b8

С концерт на сензационния ансамбъл „Четиримата италиански тенори“ в сряда във Варна се открива десетото издание на програмата „Опера в Летния театър“. Алесандро Д’Акриса, Федерико Сера, Федерико Паризи и Роберто Креска ще поднесат най-известните италиански оперни арии и песни, наситени с романтика и драматизъм, искрящи с италианско остроумие и чар.

С този концерт, който е първи за България и предшества световното им турне, младите певци се покланят пред четиримата легендарни италиански тенори Енрико Карузо, Марио Ланца, Лучано Павароти и Андреа Бочели, чийто репертоар изпълняват. Концертът започва от 21 ч. на 13 юни под диригентската палка на познатия във Варна маестро Дерек Глийсън, музикален директор и диригент на Дъблинската филхармония.

„Опера в Летния театър“ тази година ще предложи и премиера на „Княз Игор“ на 2 юли. Операта от Александър Бородин е с режисьор и сценограф Кузман Попов, диригент Григор Паликаров, с участието на оркестъра, хора и балета на Варненската опера, а ролите са поверени на Свилен Николов, Линка Стоянова, Валерий Георгиев, Пламен Димитров и др.

На 5 юли предстои и премиерата на мюзикъла от Фредерик Лоу по сценарий и текстове на Алан Джей Лернер „Моя прекрасна лейди“. Заглавието, което се е превърнало в легенда на Бродуей и печели 8 награди „Оскар“ с филмирания си вариант, се поставя за първи път във Варна в копродукция с Пловдивската опера. Режисьор е доц. Нина Найденова, диригент Цветан Крумов, сценограф Елица Георгиева, костюмограф Николина Костова-Богданова, хореограф Боряна Сечанова. Спектакълът, реализиран с оркестъра, хора и балета на Варненската опера, вече направи успешна предпремиера през февруари, когато публиката аплодира изпълненията на Атанас Сребрев, Евгений Арабаджиев, Станислава Момекова, Пламен Георгиев, Даниела Викторова.

За 10 юли и 13 август са предвидени представления на мюзикъла от Андрю Лойд Уебър „Любовта никога не умира“ по романа „Фантомът от Манхатън” на Фредерик Форсайт. На 17 юли руски и български балетни звезди ще блестят в балетната гала „Аврора“ - компилация от откъси от „Спящата красавица“, „Лебедово езеро“, „Спартак“, „Жизел“, „Дон Кихот“ и др., с хореограф заслужилия артист на Русия Сергей Бобров.

На 18 юли публиката в Летния театър ще аплодира Александрина Пендачанска и Камен Чанев в „Тоска“. Лауреатите на Международния балетен конкурс във Варна Елена Свинко и Андраш Ронай ще танцуват в „Лебедово езеро“ под хореографската редакция на Сергей Бобров на 22 юли.

На 24 юли  и 16 август са премиерните представления на мюзикъла „Чикаго“ от Джон Кандър с либрето на Фред Еб и Боб Фос по едноименната пиеса на на Морин Далас Уаткинс. Режисьор е Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов. В ролите ще се превъплътят Мариан Бачев, Десислава Николова, Лилия Илиева и др.

До 22 август, когато Оперната гала ще сложи финалния акорд на тазгодишното издание, предстоят още „Рецитал Cantango“ - запазена марка на световноизвестния тенор Фабио Армилиато с песни и танга „От Тито Скипа до Гардел“, в аранжимент на Фабрицио Моката, с танцовия дует Лия Данова и Добрин Недев; операта „Травиата“; балетът „Пепеляшка“; премиера на операта „Симон Боканегра“ от Верди - съвместна продукция с Националната опера на Северна Македония; „Турандот“ от Пучини - копродукция с Parma OperArt – Summer Reggia Opera Festival, под диригентската палка на Лоренцо Бизари и режисурата на  Еди Ловальо.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за юни на тема "Летни фестивали" ТУК!