Италиански боклук - гориво за циментовия завод в Девня

  • 21 юли 2016, 15:51
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 59bec770 f450 09cb

„Девня цимент“ използва биогориво, но не от Южна, а от Северна Италия. Правим го от близо половин година, откакто е в експлоатация новата ни инсталация. 


Това съобщи за Kmeta.bg Адрияна Троанска, мениджър „Комуникации“ в девненския завод, след като по-рано днес италиански вестник обяви, че боклуци от Неапол и Палермо ще бъдат "изнасяни" за България. Двата италиански града от години изпитват остри проблеми с извозването и депонирането на отпадъци.


"Имаме всички необходими разрешения от Министерството на околната среда и водите и РИОСВ – Варна. За разтоварване използваме единствено пристанище Варна-запад, но не и „Одесос“ или друго частно пристанище“, обясни Троанска пред наш кореспондент.  


Тя допълни, че в тяхната инсталация при високи градуси се изгарят и предварително преработени биоотпадъци от общините Варна, София и Хасково, които имат изградени нови заводи за преработка на боклука. „Става дума за биогориво, за което ние си плащаме“, обясни Троанска. По думите й такова гориво използват и други циментови заводи в страната, както и някои топлофикации и топлоелектрически централи.


„Няма опасност за хората на територията на Девня”, увери кметът Свилен Шитов по повод паниката, че сажди от местния завод за цимент могат да навредят на населението. По думите му общината е отправила официално запитване до МОСВ, откъдето са отговорили, че „Девня цимент“ притежава разрешително за обработване на трансгранични отпадъци.


В България и в ЕС е забранен вносът на отпадъци за депониране, не не и за преработка, заяви в парламента и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.