Ивайло Енчев за трета година извади Богоявленския кръст от река Осъм в Ловеч

  • 06 януари 2019, 16:30
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium b 3

За трета поредна година Ивайло Енчев – Рони (33 г.) извади Богоявленския кръст от леденостудените води на река Осъм в Ловеч на Йордановден – 6 януари.  Заедно с него в скованата от дебел лед река се хвърлиха още седем смели младежи.

Това е седмият  пореден път, в който Енчев участва в традиционното вадене кръста на Богоявление, като за трети път успява да стигне пръв до него.  Той бе поздравен и награден от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, както и от Негово Високо Преосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.

„Радвам се, че в днешния свят ден можем да бъдем заедно, защото единството носи  дълбокия смисъл на живота ни. Поднасям ти тази кошница, която съдържа част от плодовете на нашата земя. Това е послание за нашата връзка с природата, който ни прави по-силни и мъдри. Пожелавам ти тази природата да ти дава още много сили и да те прави един мъдър човек, да раздаваш своята сила на близки и приятели, да радваш нашия град“, каза кметът Корнелия Маринова на победителя в това своеобразно състезание.

Ивайло Енчев е завършил Ветеринарния техникум, от десет години  работи в Месокомбинат – Ловеч. Баща е на две деца – дъщеря и син.

В церемонията на 6 януари участваха  още областният управител Георги Терзийски,  председателят на ОбС  Петър Цолов, зам.- кметовете на Община Ловеч Венцислав Христов, Даниел Колев и Цветан Георгиев.

Сред гостите на празника бяха Началникът на гарнизон Ловеч – подполк. Светослав Църовски, старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, главен  инспектор Златин Михайлов – началник РУ на МВР Ловеч, Еленко Начев, началник на РУО –Ловеч.

Специално за празника в Ловеч бе и изпълнителният директор на Националния филмов център в София Жана Караиванова, която проведе своя среща с кмета на Ловеч за бъдещи общи събития.

По-рано през деня пред катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" бе отслужен Велик водосвет и бяха осветени бойните знамена.  В почетния караул за празника участваха военнослужащи  от ВФ 24430 – Троян и ВФ 24480 – Ловеч, гарнизон „Ловеч”, както и доброволци от Националното дружество „Традиция”,  - „34-ти пехотен Троянски полк” Априлци и Троян и  клон „Васил Левски” в Ловеч.

След това шествието, начело с духовия оркестър на Община Ловеч, хоругвите и Ловчанския митрополит Гавриил се отправи към Богоявленския мост, където бе извършено вадене на кръста от реката.