Ивайловград е новата перла за уикенд туризъм

  • 05 септември 2018, 16:30
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium %d0%94%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%b0 %d0%9e%d0%b2%d1%87%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0

За подготовката за първия учебен ден, бъдещите проекти и приоритети в Ивайловград, колко двойки сключват брак в античната вила "Армира" разговаряхме с Диана Овчарова - кмет на община Ивайловград. 

- Г-жо Овчарова, готова ли е община Ивайловград за първия учебен ден?

- Освен че приключихме ремонтните дейности на територията на общината, през изминалата и настояща година успяхме да санираме, обновим, модернизираме и обзаведем с нова техника не само училището в Ивайловград, но и всяко едно училище в селата. Преди няколко дни приключихме със санирането на общежитието на ивайловградското училище. Повече от 1 милион лева ще влезнат в бюджета на детските градини и също толкова за училищата, Освен, че обновяваме и модернизираме сградите, подпомагаме и самия учебен процес. Тази есен очакваме около 34 първолаци да седнат зад чиновете в Ивайловград и още толкова в селските училища.

- Над какви проекти работите в момента и какво предстои да реализирате до края на годината? 

- В момента приключваме оперативна програма "Региони в растеж" със санирането на 18 обществени сгради, блокове, къщи. Това е най-мащабният проект, който приключваме. Той е на стойност 4,5 милиона лева. Смея да се похваля, че не остана административна сграда, която да не е санирана. Градът не само променя облика си, но едновременно с това и характеристиката на сградите, в които работят местните жители. Реализираме проекти с ремонти на водопроводи – улиците „Христо Ботев“, „Раковска“, „Възрожденска“.  В момента завършваме ул. “Орфей“. Имаме подписано споразумение за ремонт на водопровод на ул. „Иван Вазов“. Следващата седмица очакваме да стартираме процедурата за селата Мандрица и Свирачи. Така че един много сериозен проблем, който довежда до чести аварии и липса на вода ще остане зад гърба ни до края на тази година.

- Ще се включи ли Ивайловград в кампанията "Да изчистим България заедно"?

- Всяка година Ивайловград е част от кампанията. За нас е много важно да поддържаме града чист и приветлив. Вече започнахме с инициативата и организирацията за голямото чистене тази година. Искам да поздравя всички жители, които ежегодно участват във всяка една кампания, която помага за облагородяването и развието на нашия град. 

- Какъв туристически сезон отчитате?

- Има изключителен интерес за посещаемост от туристи в Ивайловград. Смея да твърдя, че това е най-добрата туристическа дестинация в цяла България. Само за уикенда повече от 1200 човека са посетили античната вила "Армира" и общинските туристически обекти и музеи. Няма свободно място в хотелите в Ивайловград. Ако нямате предварителна резервация ще е трудно да намерите свободно място. Посещават ни не само български туристически групи, интерес има и от страни като Австрия, Франция, Гърция. От началото на годината повече от 20 000 човека са преминали през обектите ни.

- Колко са желаещите да сключват брак във вила "Армира"?

- В неделя предстои да се проведе сватбена церемония във вила "Армира". Няма толкова много желаещи - за тази година брак са сключили не повече от седем двойки. Но за тези, които са избрали това място, за да се врекат във вечна любов, остава едно наистина емоционално и незабравимо преживяване.