Иван Бъчваров: Българският потребител все повече търси правата си

  • 14 декември 2014, 21:25
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 548df8f0935ac

Наскоро от Асоциацията на биотърговците алармираха, че магазините буквално са претъпкани с фалшиви стоки, които са представени като екологични продукти, без въобще да имат необходимите за това качества. Сред ментетата могат да се забележат хляб, лютеница, безалкохолни, мед, паста за зъби, месни произведения. На етикетите им била поставена информация, че са екологични или био-продукти, което заблуждава, ощетява и застрашава купувачите. По въпроса  екипът на Kmeta.bg потърси главния секретар на Комисията за защита на потребителите Иван Бъчваров.


- Г-н Бъчваров, как ще бъде решен проблемът с неясния произход на продуктите с етикет "еко", които често заблуждават потребителите?


- Комисията за защита на потребителите обръща специално внимание за това има ли риск от заблуда на клиентите. Критерии за обозначаване на тези продукти има и ние ще засилим и работата си с другите контролни органи, в това число и Агенцията за безопасност на храните. Ще засилим и проверките по магазините и големите хранителни вериги. Искам да подчертая, че имаме правомощията да изтеглим който и да е продукт от пазара, ако той не отговаря на изискаванията.


- Какво доведе до появата на биопродуктите менте?


Причината се крие в промените в три закона, включително и в този за храните. Преди тях само върху етикетите на продукти, които са произведени от сертифицирани биокомпании, можеше да се изписва „био”, „еко” или „органик”. В новите текстове изискването остана само за "био", а всеки , който иска изписва върху етикетите „органик”, „еко” или „натурален" продукт. Жалбите, които могат да се подават в Комисията за защита на потребителите, могат да се подават и онлайн.  


- Трябва ли цената на биопродуктите да бъде в пъти по-висока от тази на останалите? 


- Да, цената им е реална, защото те се произвеждат без всякакви химикали и пестициди. Не трябва да забравяме, че производителите на такива продукти не са защитени от много рискове - растенията и животните, които отглеждат, са много по-податливи на заболявания и съответно могат да доведат до закуби.- Какви са изискванията за пиратките и фойрверките, които купуваме за новогодишните празници?


- Изискванията са на опаковката да бъде изписана подробна информация за продукта и опасностите, които крият, както и да бъдат посочени начините, по които може да се използват пиротехническите средства. Тук правилата се следят  и от органите на МВР. Продажба на такива изделия могат да осъществяват фирми и търговци, получили разрешение за това. 


В тази насока всяка година се провеждат масирани проверки на пазари, търговски обекти и складови бази за незаконна продажба на пиротехнически изделия. На лицата, които продават пиротехнически изделия без полицейско разрешение, се съставят актове за установяване на административно нарушение, въз основа на които се налагат глоби от 500 до 2000 лева и стоката се изземва.


- Повиши ли се вниманието на българските потребители според данните през последните години?


Наблюдава се значително по-високо внимание към закупуваните стоки. Ако през 2006 г. подаваните за година жалби бяха около 3 000, тази и миналата те са близо 16 000. Инициативността се повиши и по отношение на всякакъв тип сигнали за нередности. Нашите права като потребители са всъщност и правата на европейския потребител и това накара всички да се защитават.