Иван Цанев с награда за лирика на името на Яворов

  • 10 януари 2018, 20:04
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba %d0%af%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2

Поетът Иван Цанев е новият носител на националната награда за лирика на името на Яворов. Плакетът, изработен по проект на художника Владимир Кондарев и отлят от Музафер Сабри, ще му бъде връчен официално на 13 януари, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова запалят огъня пред паметника на поета – харамия на центъра в родния му Чирпан.

Отличието се присъжда от далечната 1968 година, сред лауреатите му са творци като Павел Матев, Иван Динков, Христо Фотев, Лиляна Стефанова. Преди пет години за последно наградата отиде при Калин Донков, припомни уредникът на къщата – музей Тодор Иванов.По думите му преди време Иван Цанев е бил удостоен с отличие и от международната фондация „Яворов“.

Над 7000 души са преминали през миналата година през бащиния дом на Яворов и са оставили цвете пред бюста , изработен от съгражданката му проф. Мара Георгиева. Десетки са експонатите, съхранявани в тукашната сбирка, сред тях са черните очила, носени от поета след като ослепява и револвер „Черногорец“, използван от верния му телохранител при скитанията по Македония Ташко Горов. Ревниво се пазят и наскоро подарените спомени на живялата в Швейцария Весела Монева – Озломер, за чийто син Божен  битува легендата че е дете от голямата й любов с чирпанлията.

Тодор Иванов припомня, че лично  цар Борис ІІІ е разпоредил да бъде възстановена къщата, където е роден и отрасъл  Яворов, след като тя била полуразрушена от  страховитото земетресение на 14 април 1928 година.

Трусът отпреди 9 десетилетия оставя без покрив 7 000 семейства от Чирпан и съседния град Първомай /тогава Борисовград/. Засегнати били 240 селища, включително и Пловдив.

107 са загиналите мъже, жени и деца, над 500 са били ранените.Сред първите възстановени къщи е била тази на семейство Крачолови.

Традиционните Яворови литературни дни се провеждат без прекъсване от 1968-а година, те започват на рождения му 13 януари, ден по-късно ще се проведе и шестата научна конференция , посветена на 140-та му годишнина. Участие в нея са заявили 37 изследователи от цялата страна, на нея ще бъде представена и книгата на Иван Мешеков „Пейо Яворов-поет-богоборец“.

За почитателите на твореца е подготвена и специална изненада: готов е сборник с негови стихове „Аз не живея, аз горя“  в превод на всички славянски езици, а култовото „Арменци“ е преведено от председателя на Съюза на арменските писатели Едвард Милотосян.Библиографското издание излиза на бял свят с подкрепата на фондация „Яворов“ и Славянската академия.

В последния, трети ден, ще бъдат обявени наградените от конкурса за рисунка „Недорисуван свят“ на името на прапраплеменицата на поета Весела Стоилова, в който участват 90 автори.