Иван Иванов: Ще спасяваме община Перник от фалит с 1 млн. лв. заем

  • 15 декември 2014, 14:56
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5469ca436ab95

- Г-н Иванов, какво е финансово състояние на община Перник?

Когато встъпих в длъжност на 17 ноември като кмет на община Перник заварих запори на 6 279 900 лв. лева от частни съдебни изпълнители като всичките задължения са приблизително 16 млн. лв. На ден пристигат по 5 писма с молба за доброволно изплащане на суми. В същото време собствените приходи са за около 20 хил. лв. на ден. Около 300 хил. лв. са задълженията към електроразпределителното дружество ЧЕЗ, а има и забавени плащания към строителни фирми.


- Какви мерки за взети за установяване на причините и намиране на начин за изход от ситуацията?


Разпоредил съм проверки за изясняване на обстоятелствата, довели до това положение. Смятам, че истината е важна не само за мен, но и за гражданите на Перник. Не искам да бързам с обвиненията докато не излязат резултатите от проверките от Сметната палата и Държавната финансова инспекция. Разучават се и методите на финансовата политика досега. Основната ми задача е да намеря такъв модел, че общината да функционира нормално занапред.


- Кое е най-належащото плащане на общината в момента?


Няма да крия, че най-голямото ни затруднение в момента е изплащането на заплатите за декември на общинските служители, където трябва да заделим пари от крайно недостатъчните собствени приходи на общината. По отношение на заплащането по държавно делигираните дейности няма проблем.


- Какви изходи търсите?


Обърнал съм се към министъра на финансите за помощ. Засега не сме стигнали до споразумение, но се надявам в най-скоро време това да се случи. Общинска сесия предстои на 22 декември, когато ще предложа спасителен заем от 1 млн. лв.