Иван Лебанов: Няма човек в града, който да иска волфрамовата мина

  • 29 ноември 2014, 11:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52b7674df00f0

"Хората от Велинград не желаят да има волфрамова мина в региона. В моето изказване посочих, че градът трябва да развива туризма, а не минното дело", каза кметът на града Иван Лебанов, предава "Фокус".

 

"Не на волфрама, да на Сютка" бе акцент от изказването ми. Няма човек в града, който да не подкрепя тази идея. В подписката, която се събираше в града са се подписали около 6 000 души, но целта не е да се покаже колко точно не са съгласни с добива на волфрам, защото подписката ще продължи и още хора ще се включат в нея", обясни Лебанов.

 

Той уточни, че хората в село Кръстаа са "за" добива на волфрам, тъй като искат да се открият нови работни места, защото безработицата в това населено място е основен проблем.

 

"Велинградчани са силни хора и ще има сериозен отпор на евентуалното разрешаване на добива на волфрам в региона", каза също Лебанов.

 

Разгорещената дискусия относно идеята за добив на волфрам в курортния град предизвика недоволство и протести заради притесненията от замърсявания на въздуха и водата. Според хотелиерите не може туристите да посещават Велинград и да виждат заводи и мини. От фирмата-инвеститор заявяват, че мината няма да навреди на града, на околната среда и няма да има замърсяване.

 

Волфрамът е светлосив, твърд, ковък метал с метален блясък. Той е най-труднотопим от всички метали и втори от всички елементи след въглерода. Топи се при 3410 градуса, а кипи при 6690 градуса

 

Волфрамът е незаменим в електроламповата промишленост. Температурата на светещата волфрамова жичка в електрическите крушки е 2500 градуса.

Използва се и за легиране на стомани, за електроди при атомноводородни заварки, за различни детайли, за катоди на генераторни лампи, за защитни плочи против радиоактивни излъчвания.