Иван Тотев: Инвестициите трябва да са приоритет за всеки градоначалник

  • 13 ноември 2014, 06:18
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5463315cd92f8

- Г-н Тотев, как приемате наградата „Кмет на годината” в категорията „Успешно привличане на инвестиции”?


- За мен като кмет на Пловдив наградата "Кмет на годината" в категорията "Успешно привличане на инвестиции" е много важна, защото през последната една година основен приоритет в работата на община Пловдив беше подготовката на града за Европейска столица на културата. В такъв момент е очаквано другите сфери на работа да останат на заден план, но аз не допуснах това да се случи. През годината дори повечето медийни публикации бяха свързани с кандидатурата на Пловдив за "Европейска столица на култирата" и по някакъв начин не бяха забелязани нашите усилия в този толкова важен сектор за привличането на инвестиции.


Порталът на българските общини - Kmeta.bg не загуби този мост на чуваемост и популяризииране на работата на местната власт и в частност в град Пловдив. Благодяря за подкрепата и положителната оценка на моите колеги, кметове на останалите градове, благодарение на която аз и моя екип ще продължим да работим усилено във всички важни насоки. Важни за мен са пловдивчани, които също подкрепят моята работа и ме амбицират да правя все повече за тях.


- Какви стъпки предприехте за създаване на добра инвестиционна среда в Града на тепетата?


Инвестициите са много важни. Те седят винаги първи в дневния ред на всички градиначалници. Пловдив полага много усилия за привличане на бизнеса. Пример за това е, че организирахме най-голямата конференция за аутсорсин компании, на които присъстваха всички водещи бизнес лица от страната и чужбина. Факт е, че седалищата и основната дейност на бизнес участниците са позиционирани основно в столицата, но това не означава, че останалите градове нямат този потенциал, но кампании като "Кмет на годината" дават гласност и са ключовия стартов момент за развиване на инвестиционна среда в общините.


- Ще продължите ли работата си в подобряване на инвестиционния климат в града?


Пловдив има потенциалът да привлича силни инвеститори и това много ме радва. Наградата в категорията " Успешно привличане на инвестиции" е плод на много работа и аз и целият екип на община Пловдив заедно с бизнес предприемачите ще насочим усилията си в тази насока през следващите години.


- През какви трудности преминахте, за да стигнете до двете големи отличия – наградата на Kmeta.bg за успешно привличане на инвестиции и номинацията в "Европейскастолица на културата"?


Към 2011, когато станах кмет на на града, Пловдив имаше сериозен имиджов проблем. Той беше на първите места в класациите за най-мръсен въздух, нисък стандарт на живот, обаче в последните години обърнахме тренда. За Града на тепетата започна да се наслагва положителното говорене и оптимистичната нагласа. Днешното събитие на Порталът на българските общини - Kmeta.bg също много доипринася за този имидж, показвайки хибавите неща, с които да се гордеят всички пловдивчани. Благодаря ви!