Избират от три варианта за трасе на магистралата Русе - Търново

  • 22 април 2016, 14:29
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a15e99159bb

Вече са ясни трите варианта за трасе на бъдещата магистрала между Русе и Велико Търново. Работните проекти са изпратени до кметството на старопрестолния град и се обсъждат от експерти.


Аутобанът е част от международния коридор Хелзинки – Истанбул и наскоро бе определен от Министерството на регионалното и благоустройството като стратегически за държавата през следващите няколко години.


Според последните изменения в идейния проект 118-километровата отсечка между Русе и Велико Търново няма да е високоскоростен път, а магистрала. С пътни възли ще бъдат осигурени връзките с бъдещата част на АМ „Хемус”, която ще минава също в непосредствена близост до старопрестолния град.


Първата работна хипотеза предвижда аутобана „Русе – Велико Търново” да влезе в областта при полскотръмбешкото село Каранци, източно от Полски Тръмбеш. Покрай селата Раданово, Петко Каравелово, Куцина и Драганово пътят минава на северозапад от старата столица. Отстоянието му от центъра на града при този вариант е само 5 километра, а пътният възел за връзка е проектиран до с. Леденик.


Вторият и третият вариант на магистралата предвиждат тя да влезе във Великотърновска област западно от Полски Тръмбеш. Според тези хипотези, които са много близки, аутобанът ще преминава покрай селата Обединение, Иванча, Градина, Ресен и отново ще излиза край с. Леденик, но на 7 километра от Велико Търново. И при трите варианта магистралата продължава в Габровска област покрай Дебелец.


Работните проекти са предоставени за съгласуване на Община Велико Търново и на другите общински центрове в региона. Предстои избирането на окончателен вариант.