Избраха младежкото жури на фестивала „Любовта е лудост“

  • 17 юли 2019, 19:26
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 17 %d0%9f%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%80 %d0%90%d0%b9%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2

Вече е известен съставът на младежкото жури на международния филмов фестивал „Любовта е лудост“, чието 27-о издание предстои във Варна в края на август. За трета поредна година млади хора, кандидатствали и утвърдени по предварително обявени от организаторите критерии, ще имат за задача да определят най-добрия филм от младежката конкурсна програма на фестивала.

Техен ментор ще е д-р Петър Айолов, създател на най-голямата Фейсбук група за любителите на киното в България, наречена „Препоръчай филм!“. Той две магистърски степени – по литература и кино и телевизия, доктор по журналистика с 6 г. опит в преподаването и над 10 г. опит като телевизионен режисьор и сценарист в телевизията. 

Д-р Айолов е асистент в катедра „Радио и телевизия“ във Факултета по журналистика и медийни комуникации в СУ „Св. Климент Охридски“. Води практически упражнения по експериментално тв студио и видеомонтаж, както и лекционен курс по творческо писане и сценарно майсторство. Работи като режисьор и сценарист в студентската телевизия Алма матер ТВ, режисьор е на над 30 документални филма и десетки младежки и образователни телевизионни предавания.  Ръководи и производство на студентски филми, видеопроекти на студенти.

Като част от интензивната програма „Еразъм: Обучение по медии и телевизия 2013-2014 г.“ в Торино, Италия, д-р Айолов участва в уникална образователна програма, която обединява университетски преподаватели, студенти и ученици от България, Великобритания, Италия, Португалия, Германия и Турция. Изнася лекции в университети във Великобритания и Италия. Когато не преподава и не снима филми, се занимава с улична фотография.

И тримата членове на младежкото жури тази година са 19-годишни. Йоанна Венелинова и Мироцвета Цветкова са възпитанички на Четвърта езикова гимназия „Фр. Жолио – Кюри“ във Варна. Йоанна от 5-годишна се занимава се с музика, а от 16-годишна - с актьорско майсторство и кинематография. През миналата година участва в Платформа за млади кинематографисти към Sofia Film Fest Varna с късометражния филм „Килима“. Владее английски, френски и испански език.

Мироцвета Цветкова е завършила с профил испански и английски език. Член е на фотоклуба към гимназията. От миналата година посещава киношкола, където се подготвя за кандидатстване в НАТФИЗ.

Станимир Стефанов току-що е завършил Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ във Варна. От малък се занимава с музика. Участник в редица фестивали и конкурси. Носител на множество награди, сред които Голямата награда „Варна“ за ярки художествено-творчески постижения като част от Хора на варненските момчета и младежи с диригент Дарина Кроснева. Пише авторска музика, а зад гърба си вече има и роля в късометражен филм.