Избухнал е пожар в катедралата "Нотр Дам" в Париж

  • 15 април 2019, 20:52
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 56986738 1105287986308660 5090347650981560320 n

Пожарът, който избухна снощи в катедралата "Нотр Дам" в Париж, е овладян и до голяма степен изгасен. Това съобщават тази сутрин световните агенции, позовавайки се на властите и френски медии.

Огънят е унищожил почти целия покрив на Парижката Света Богородица, рухна и нейната островърха кула - т.нар. "кулата-стрела". Заради стихията се наложило евакуацията на хората оттам.

Пожарникарите са успели да спасят от срутване двете основни кули и външните стени. С всички сили те се бориха да съхранят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството.

По думите на президента на конференцията на католическите епископи във Франция Ерик дьо Мулен-Бофор възстановяването на катедралата може да отнеме години.

Предполага се, че пламъците са причинени от ремонтните дейности по обновлението на катедралата. Според в. "Фигаро" пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата, която е исторически паметник. Според източник от пожарникарите пожарът е възникнал в покривната част на храма, над чийто две кули се издигал гъст дим. Обхванал е голяма част от покрива. Говорителят на "Нотр Дам" съобщи, че пожарът е възникнал в 18.50 часа местно време.

През нощта започна спонтанно събиране на средства за възстановяването на щетите, а френският милионер Пино обеща да отпусне 100 милиона евро. Вече е разкрита банкова сметка за набиране на средства за възстановяването на емблематичната катедрала.

Катедралата "Нотр Дам" или "Света Богородица" е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Тук през 19 век е коронован за император Наполеон Първи. Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.