Изчезна книгата с почетните граждани на Перник

  • 18 октомври 2012, 14:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a069b044405

Представителната книга с имената на почетните граждани в Перник изчезна. В нея са имената на 45 изявени личности в областта на културата, изкуството, икономиката, науката, спорта, образованието, медицината и обществените дела, удостоени с най-високото за града звание. В официалната тетрадка с кафяви корици се пази и уникален подпис на първия космонавт Юри Гагарин.


Усилията на чиновниците от общинската администрация да открият реликвата удариха на камък. Тя случайное е открита през 1992 година от експерта по спорта Кирил Владимиров. Когато го настанили в кабинета на бившия председател на Общинския съвет, служителят открива тетрадката в купчината останали стари документи. Владимиров запазва официалния документ и го слага във витрина във фоайето пред кметския кабинет в сградата на общината. Там е до 2008 година, след което слудите отново се губят. Тогава фоайето е преустроено в галерия „При Кмета”. Витрините, в които се пазеха ценни за Перник вещи, купи, медали,подаръци от гости били предадени в Регионалния исторически музей. Тетрадката обаче не е спомената в описа. 


Сега единственият такъв документ е почетната книга на Градския народен съвет в Перник, която се пази в Историческия музей. Тя е масивна, специално изработена с красива кожена корица. Водена е от един от бившите кметове Борис Чолев и малко след него. Обхваща само периода от 1978г.до 1984г. В нея може да се прочетат автографите само на неколцина от почетните граждани на Перник и сред тях са космонавтът Павел Попович и С. Скачков – председател на Държавния комитет за международни икономически връзки на СССР.