Изчезващи сибирски тигри в Ловеч

  • 29 декември 2016, 17:10
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium tigurchezoo2

[caption id="attachment_99436" align="aligncenter" width="409"]tigurchezoo Около 500 бройки от изчезващия вид тигри са останали на свобода[/caption]

Ловешкия зоопарк има двама нови обитатели – две тигърчета,  мъжко и женско, съобщи кметът Корнелия Маринова.

Тигърчетата са брат и сестра, на по 4 месеца, и са докарани от Зоопарка в Пазарджик на 28 декември със специално возило на община Ловеч, без да се използва упойка. Предстоят няколко дни на адаптация.

Родители на малките са майката Найша, която е бивша циркова звезда, а баща е тигърът Саша. Женското тигърче се казва Рая, а за мъжкото се търси име, като предложения могат да се отправят до директора на Зоопарка в Ловеч д-р Ивайло Станков.

В момента тигърчетата са настанени в заграждението до лъвовете, с идеята през пролетта да бъдат изместени в по-голямо заграждение с езеро. То ще отговаря напълно на изисквания на начина им на живот.

Ядат вече месо от еднокопитни животни, по 3-4 кг на ден. Общината е подсигурила достатъчно храна, не само за тях, а за всички животни. Понеже са сибирски тигри, не се нуждаят от някакви положителни температури, но имат климатик за големи студове.

С новите обитатели Зоопаркът в Ловеч се обогатява с нов вид животно и то доста атрактивно, каза Корнелия Маринова. В Ловеч няма тигри от 2008 г, когато наличните два екземпляра са починали от старост.

Видът е доста интересен – това е сибирски, усорийски вид тигър, един изчезващ вид. Той е най-голямото животно от типа котки. Живеят  до 15 години, а в зоопаркови условия – стигат и до 24 години.

Около 500 бройки са останали на свобода, а останалите, които са повече, са в зоопарковете. Известни са с хубавата кожа и със зъбите си, заради които са били преследвани в миналото. Мъжките екземпляри стигат до 300 и повече кг живо тегло. Обитават Русия и източната част на Китай.

След Нова година при подходящо време новите обитатели ще бъдат показани на открито и посетителите ще могат да ги видят и съответно да ги снимат.

За дарените екземпляри кметът Корнелия Маринова изрази благодарност към община Пазарджик и на управата на Зоопарк "Островът".

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!