Изграждат защитна дига край потопеното през декември с. Нова махала

  • 15 януари 2015, 13:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5481803faf12f

Продължава израждането на защитна дига край р. Тунджа, която в началото на декември излезе от коритото си и потопи къщи и дворове в старозагорското с. Ново село. „Защитното съоръжение в местността „Сини вир“ ще бъде дълго 650 м и високо 5-6 м на места“, съобщи в четвъртък кметът на община Николаево Косьо Косев.


В най-критичните участъци край реката щяла да се изгради скалиста преграда от камъни срещу евентуални порои. Дигата се изграждала от частна фирма и по предварителни сметки строителните работи щели да излязат около 550 хил. лв.


В началото на идната седмица общината щяла да изпрати нужната документация със искане проектът да бъде финансиран от бюджета на междуведомствената правителствена комисия за защита на населението при аварии и бедствия.


Близо месец и половина след опустошителното наводнение в Нова махала все още 10-15 души от ромската махала, чииито паянтови жилища били отнесени от водната стихия, живеели  в общинска сграда. Останалите са се завърнали по домовете си, но първите етажи на много домове били необитаеми и се нуждаели от сериозен ремонт. 


Щетите само по частните сгради надхвърляли 120 хил. лв, а пораженията по общинската инфраструктура се изчислявали на 150-200 хил. лв.