Изложба гради културен мост между Ловеч и Търново

  • 01 септември 2016, 21:22
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium unnamed 5 2

unnamed (5)

В Художествената галерия в Ловеч тази вечер бе открита представителна изложба на преподавателите от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Сред участващите художници са проф.д.п.н. Пламен Легкоступ, проф. Стефан Лютаков, доц. Йордан Йорданов, ас. Николай Коев,гл.ас. д-р Красимира Друмева, доц. д-р Владимир Аврамов, един от инициаторите за гостуване на изложбата в Ловеч, и др.

„Изложбата има за цел да покаже качественото обучение, което предлагаме на нашите студенти и съжалявам, че откриваме едва сега за подобни изяви Градската галерия в Ловеч“, каза в словото си доц. Борис Желев, декан на факултета. В изложбата са представени творби – живопис, скулптура, графичен дизайн на около 30 действащи преподаватели във факултета.

unnamed (4)

„Надявам се тази изложба да постави началото на дълготрайно културно сътрудничество между Ловеч и Велико Търново, каза при откриването зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов. Той изтъкна любопитни факти за културни контакти между двата града. През 1983 г. Теофан Сокеров с група ловешки художници прави художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква на Царевец. В момента доц. Владимир Аврамов, зам.-декан във факултета по изобразително изкуство, със свои колеги изографисва новостроящия се ловешки храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Ако се върнем назад в историята под стените на Ловешката крепост е сключен мирният договор с Византия през 1187 г. и в резултат е възстановена Втората българска държава със столица Търново“, каза Христов. Той изрази желание догодина при честването на 830 години от Ловешкия мир да се включат и двата града. Изложбата на преподавателите от Велико Търново е проект, който е стартирал през 2014 г. по повод 50-годишнината на факултета изобразително изкуство. Представяна е в още шест града. В Ловеч жителите и гостите на града могат да я видят до края на септември.