Изложба на ВВС за българските воини гостува във Враца

  • 30 май 2017, 20:28
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium img preview  2

Уникална изложба, плод на дългогодишни изследователски усилия на журналиста от българската секция на ВВС в Лондон Димитър Димитров, ще гостува във Враца. Любопитната експозиция носи името „Светът на българския воин“ и показва 24 пана (документални картини с текстове и илюстрации) с размер 130 на 80 см. Тя включва публикации на западни медии  като  “Graphic” , “Illustrated  London News“, “L`Illustration”, “Monde Illustre”, “Illustrirte Zeitung”, “Domenica del Corriere” и други, посветени на развитието на българската бойна сила, нейните постижения и особености. Изложбата гостува във Враца в рамките на Ботевите дни благодарение на народния представител Красимир Богданов, който се зае с организацията и логистиката. Експозицията ще се открие на 31 май в малката зала на регионалния музей в града и ще остане там 1 месец.

Освен изложбата, авторът Димитър Димитров ще представя и три свои книги: първата от Нишкото въстание през 1841 г. до  Балканската война; втората е за двете Балкански войни в периода 1912-1913 г., а третата покрива периода от Първата световна война до 1944 г.

В книгите читателите  могат да прочетат освен българския превод, също и самите оригинални текстове на съответните езици, да видят множество от илюстрациите от западни художници и гравьори на български воини. Включени  са и извадки от новели и романи за български воини, издадени във Франция, Англня, Германия, но до момента непознати в България.

Има и няколко материала, свързани с Враца. Например по време на Сръбско-българската война „Monde Illustre” изобразява на челната си страница записването на доброволци в града. Няколко години по-късно италиански граф посещава Враца, описва гарнизона и се среща с учили в Торино български офицери.

Изложбата „Светът на българския воин“ беше представена в Народното събрание и няколко големи български града. Включването и в рамките на „Ботеви дни 2017“ дава шанс на врачани и гостите на града, да се докоснат до едно от културните събития на годината, казват организаторите.