Изложба "Новите будители" визуализира научни постижения

  • 30 октомври 2019, 21:34
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 30 %d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5

Нестандартни научни визуализации и идеи, събрани в интерактивна изложба, ще представят Научноизследователският институт към Медицинския университет във Варна и Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ в навечерието на Деня на народните будители. Експозицията, която е резултат на междууниверситетски интердисциплинарни изследвания в областта на науката, ще бъде показана от 14 до 17 ч. утре в Белия салон на Морското казино.

Събитието „Новите будители“ цели да заинтригува и вдъхнови младите българи, да популяризира науката и да я направи достъпна и интересна за всички възрасти, като провокира варненци с нестандартни научни визуализации и идеи. Експозицията ще представи изображения, визуализации, интерактивни инсталации, холограмни и 3D макети, създадени от учени и студенти в областта на медицината, компютърните науки, астрономията, архитектурата, дизайна. Подготвено е също представяне на дейността на различни научни групи по нетрадиционен начин, а водещи международни изследователски центрове и университети ще гостуват със свои експонати и разработки.

Част от изображенията, които ще бъдат показани, са създадени по време на съвместно обучение между учени и експерти от катедрата „Информатика“ на ВСУ и катедрата „Анатомия и клетъчна биология“ на Медицинския университет за анализ на биомедицински изображения. Обучението се проведе в началото на септември и обедини ученици с интерес към науката, студенти по компютърни науки и медицина, докторанти и преподаватели. Експертите от двата университета продължават работата си по общи проекти и иновативни изследователски практики за нови научни открития.