Изложба показва играчките на децата от преди 2000 г.

  • 01 юни 2019, 21:44
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium igrachki 399961 810x0

Питали ли сте се с какви играчки са си играли хлапетата преди цели 2000 години? Едни от най-старите детски играчки в света се съхраняват в Регионалния исторически музей в Павликени. Фигурите са направени от керамика и са на повече от 2000 години. Експозицията е част от съвместна изложба с Регионалния исторически музей в Шумен, която представя детския свят в миналото.

Античните детски играчки са открити при разкопки в единствения по рода си керамичен център в Югоизточна Европа, който се намира в Павликени и са от периода на втори и трети век от новата ера.

"Имаме великолепни екземпляри, като детските глинени кончета, петлета, различни човешки фигури, играчки, децата са си винаги деца и през 2-ри век и сегашните деца винаги биха се радвали на една оригинална и хубава играчка!", казва Нели Цонева, директор на РИМ-Павликени, пред БНТ.

Събраните експонати от двата исторически музея, които са изложени в Павликени, са над 200. След керамичните играчки, в детския свят навлизат дървените, като в повечето случаи те били изработени от самите деца. Сред запазените експонати е и рядко срещана порцеланова кукла, която била изработена през 1926 година в Германия.

"Показваме и едни много оригинални кубчета, които са от 1933 година, на тях се показват не само цифрите, буквите, но на една от страните на всяко едно кубче е изобразен ликът на някой от българските възрожденци. Децата от най-ранна възраст са били обучавани да познават образите на тези велики личности!", разказва още Цонева.

На специални табла има и илюстровани картини с любими детски игри от миналото като дама, народна топка, стражари и апаши. Изложбата ще остане в РИМ в Павликени до края на юни.

Източник и снимка БНТ