Изложба представя графика, живопис и скулптури на художници от пет региона

  • 13 септември 2019, 18:00
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium img 20190912 182231

Изложба показва делото 58 утвърдени автори от пет региона - Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Габрово. Експозицията е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в Старата столица и включва общо 105 творби. Организатори са „Алианц България Холдинг“ и Съюзът на българските художници.

Кметът на старопрестолния град Даниел Панов уважи събитието и поздрави организаторите и авторите. Той подчерта, че художествените и визуални изкуства винаги са в основата на облика на Велико Търново като историческа, духовна и културна столица, а със своето дело творците правят много за популяризирането и доброто име на града.

„След проведен разговор с българския посланик в Словакия Йорданка Чобанова, великотърновските художници са поканени да представят страната ни в Братислава през ноември“, сподели Даниел Панов.

Изложбата е с конкурсен характер и се провежда за седми път, коментира Глория Димитрова, представител на ръководството на „Алианц България“. Връчени бяха три награди – за живопис, графика и скулптура. Техни носители са Красимир Русев, Атанас Димитров и Румен Димитров. Авторитетно жури с председател проф. Димитър Чолаков награди победителите, които по регламент имат право на участие във финалния кръг на конкурса в София. Номинации имат и още 16 творци от региона. В категория „Живопис“ това са Борис Желев, Галина Цветкова, Мартина Караиванова, Владимир Аврамов, Валентина Лапчева, Константин Райчев, Росен Дончев, Милен Джановски и Мариета Конова – в категория „Живопис“. Нина Нишовска, Георги Радулов, Мартин Митев ще се представят в категория „Скулптура“, а Николина Джановска, Цветелина Максимова, Деница Янева и Илия Банков – в категория „Графика“.