Изложба разказва историята на първите български фотографи

  • 30 октомври 2019, 09:27
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8

Атрактивна изложба ще разкрие пред бургазлии и гостите на града какво е светлопис и кои са първите български фотографи.

Експозицията ще бъде открита утре днес от 17:30 ч. в Исторически музей – Бургас, намиращ се на ул. Лермонтов № 31. Поводът е предстоящият празник - Деня на будителите.

Експозицията е дело на Самоковския музей и е създадена във връзка със 150-годишнината на българската фотография. Това изкуство, свързано с навлизането на индустриалната революция, се появява у нас още в началото на 60-те години на 19 век, в град Самоков.

Историята на българската фотография започва с имената на Анастас Карастоянов и неговите синове Иван и Димитър, Иван Доспевски, Ксенофонт Смрикаров, Димитър Германски и Петър Хаджимитов. Те са придворни и военни фотографи, работят в самоковски и столични  ателиета,  обучават свои последователи и създават школа – до оператори в киното и телевизията.

Документалната изложба „Първите български фотографи“ е в ретро-стил. Събраните в нея стари фотографии са натоварени и с много история за семейната и колективна памет, за период на модернизация и трансформации в частния и обществен живот на родното общество непосредствено преди и след Освобождението. Автор на изложбата е Невена Митрева от Исторически музей - Самоков, фотографска обработка – Андрей Домишляров.